“Het DTO is een aanrader, ik kan het iedereen aanbevelen”

Leo Buijs, werkzaam in Amsterdam Noord, is een van de huisartsen die mee deed aan de teach the teacher bijeenkomst. Daarna organiseerde hij voor zijn FTO-groep een DTO hiv en soa in de eerste lijn. Het H-TEAM sprak met hem over zijn ervaringen met dit DTO en zijn aanbevelingen aan collega huisartsen.

Hoe is het ‘DTO hiv en soa in de eerste lijn’ op jouw pad gekomen?

Toen onze FTO-leider alle groepsleden mailde met de vraag wie van ons een DTO wilde voorbereiden, heb ik mij aangemeld. Ik had gehoord over het bestaan van het DTO hiv en soa en omdat dit onderwerp mijn interesse heeft, was het voor mij direct duidelijk dat ik dit wilde doen.

Je volgde ook de teach the teacher bijeenkomst?

Ja, de teach the teacher bijeenkomst voelde voor mij als thuiskomen; ik heb in het verleden heel veel gedaan op hiv en soa gebied. Ondanks dat ik een tijd niet actief was geweest in dit veld, kon ik de draad snel oppakken. Deze instructiebijeenkomst was van zeer grote waarde. Met de andere geïnteresseerde huisartsen namen we de presentatie door en kregen we een begeleidershandleiding, die we tijdens het DTO bij het afspelen van de presentatie konden gebruiken. Ook was het tijdens de bijeenkomst mogelijk om vragen te stellen aan Jan van Bergen (red: huisarts in Zuidoost en projectleider van het DTO) en wat meer gedetailleerd op de stof in te gaan. Dit is dan weer in te zetten bij de kennisoverdracht aan je collega huisartsen.

Wat waren je verwachtingen voorafgaand aan het DTO?

Ik verwachtte een goede update en instructie en dit kregen we ook van het H-TEAM en Elaa. We ontvingen van tevoren een duidelijke presentatie die we konden gebruiken met daarbij een werkboek, flyers en literatuur. Met deze materialen kon ik een interessant verhaal brengen. De spiegelinformatie gaf ons allen stof tot nadenken. Mijn collega’s waren erg enthousiast over alle informatie en de discussie was ook zeer nuttig en leerzaam! Zowel het onderscheid in hoge en lagere risico’s bij soa-testen, als het actief aanbieden van hiv-testen waren eyeopeners en zullen vast en zeker door onze groep geïmplementeerd worden.

Op welke wijze heeft het DTO je dagelijks handelen in de praktijk beïnvloed?

Het ter sprake brengen van seks en risico’s blijft voor mij en veel collega’s een punt van aandacht. Ik weet bijvoorbeeld veel over virussen en bacteriën. Anderen binnen mijn FTO-groep hebben weer een natuurlijke aanleg om open over seks met hun patiënten te praten. Maar, weinig collega’s hebben in beide expertise.

Het was bijzonder dat, nadat ik door de voorbereiding van de presentatie zelf ook extra inspiratie en motivatie had opgedaan, de eerste patiënt die ik nadien op mijn spreekuur voorstelde om op soa en hiv te testen inderdaad hiv-positief bleek, met 175 CD4 cellen.

Leo sluit af: Ik vond het DTO leuk en interessant om voor te bereiden en te presenteren. Hoewel ik zelf al veel van het onderwerp wist, was het voor mij zelf ook leerzaam en inspirerend. Mijn collega’s waren erg enthousiast over de presentatie. Het is een aanrader, ik kan het iedereen aanbevelen.



Leo Buijs is vanaf het ontstaan van de ziekte HIV/AIDS actief geweest in diverse organisaties die zich hier mee bezig hielden: van de weekend poli voor homoseksuele mannen, de SAD/Schorerstichting en de Hiv vereniging, tot aan de NHG Expertgroep seksuele gezondheid (sekshag.nl).

Zie ook

Contact

Voor meer informatie neem contact op met onze projectmedewerker Nienke Brinkman

 

Gerelateerd nieuws