Hulplijn voor jongeren die zich somber of gestrest voelen

Amsterdamse jongeren die zich somber of gestrest voelen kunnen vanaf vandaag dagelijks terecht bij de Amsterdamse hulplijn UpTalk - voor als je ff down bent. Via uptalk.nl die sinds 11 februari live is, kunnen jongeren tot 28 jaar gratis en anoniem met een professionele coach appen of chatten voor een luisterend oor, tips of advies. Voor jongeren die liever 'face to face' met iemand praten, zijn er speciale inloopmiddagen. 

Wethouder Simone Kukenheim (zorg en jeugd): “Veel jongeren voelen zich deze periode somber, gestresst en vermoeid. Sommigen kampen met eenzaamheid, anderen missen structuur of hebben problemen met goed en gezond eten. Jongeren zijn enorm veerkrachtig, maar deze coronaperiode is juist voor hen erg zwaar, omdat ze moeten inleveren op sociale contacten, bijbaantjes en plezier. Jongeren geven aan dat de problemen waar ze nu mee zitten, zwaarder zijn dan in de tijd vóór corona. Ik maak mij daar echt zorgen over. Het is belangrijk om jongeren door deze moeilijke periode heen te helpen. Daarom starten we nu deze hulplijn, zodat ze ergens hun verhaal kwijt kunnen. Voor sommigen is een praatje voldoende, bij anderen is meer aan de hand. De professionals van UpTalk kunnen dat goed inschatten en ze zo nodig verder helpen.”  

2021 02 17 Thrive Uptalk Logo

Met communicatiemiddelen die jongeren veel gebruiken kan snel contact worden gelegd. Jongeren geven aan dat ze liever eerst appen of chatten dan dat ze een telefoonnummer bellen. Dat is ook de ervaring van de deelnemende organisaties. Achter UpTalk zitten professionele coaches, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en speciaal opgeleide jonge vrijwilligers vanuit JouwGGD, Mindmasters en @ease. Deze drie organisaties bieden nu ook al hulp maar hebben hun bereikbaarheidstijden uitgebreid en hun krachten voor UpTalk gebundeld zodat jongeren iedere dag ergens terecht kunnen.  

Op UpTalk.nl kunnen jongeren precies zien wat er voor hen op dat moment beschikbaar is en wat het beste bij hen past. Er is iedere dag hulp beschikbaar: Dagelijks tussen 9.00 en 22.00 en in het weekend tussen 14 .00 en 22.00 uur.  

UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond en wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam. De hulplijn maakt onderdeel uit van de extra activiteiten en ondersteuning die de gemeente organiseert voor jongeren die worstelen met de gevolgen van de coronamaatregelen op hun (sociale) leven. Wethouder Kukenheim maakte vorige week bekend dat het college hiervoor de 1,8 miljoen euro gebruikt die de gemeente van het Rijk heeft gekregen om jongeren in coronatijd perspectief te bieden. Het geld wordt gebruikt voor uitbreiding van het aanbod preventieve en lichte psychologische hulp, en er worden (buiten)sport- en bewegingsactiviteiten georganiseerd, waaronder meidenvoetbal en e-sports competities. Hierbij is veel aandacht voor begeleiding, coaching en het opvangen van (eerste) zorgsignalen.

Gerelateerd nieuws

Sporten kan even effectief zijn in het tegengaan van depressie, maar er zijn nog veel vragen...

Financiële problemen zijn een bron van psychische, sociale en lichamelijke sores. De eerste lijn...

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Er is een nieuwe voorziening in Amsterdam, waar mensen met psychische klachten terecht kunnen in...

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...