Wijk-GGD'er - Een wijkfunctionaris die de domeinen veiligheid en zorg verbindt waardoor maatwerk mogelijk wordt

Een wijk-GGD’er blijkt in de praktijk een uitstekende verbindingsofficier. Het concept van de wijk-GGD’er is intussen in dertien gemeenten succesvol uitgerold. 

Een wijk-GGD’er – of wijkfunctionaris – werkt op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbindt deze domeinen, zodat maatwerk mogelijk wordt. Hij of zij kent de huisarts, heeft contact met de supermarkteigenaar en legt lijntjes met politie en woningbouwcorporatie. In een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft. 
 

Wijk-GGD’er en wijkagent zij aan zij! 

De wijk-GGD’er voorziet in een belangrijke behoefte. Dat was een van de conclusies tijdens de tweede intervisiebijeenkomst die op 14 februari plaatsvond bij het CCV, waar 9 gemeenten hun ervaringen uitwisselden in het kader van het CCV-begeleidingstraject voor de wijk-GGD. Een ware duizendpoot, veelal psychiatrisch en verpleegkundig geschoold. Iemand die bewoners helpt de regie op hun leven weer op te pakken omdat ze die gaandeweg zijn verloren. 

Lees hier het artikel 
  

Wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid 

Wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid Marjolijn Agterberg en Pieter de Vries Sinds begin 2018 werkt de gemeente Veenendaal met een wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid: ‘Een wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid legt vooral betere verbindingen tussen wat er al is'.

Lees hier het interview met wijkfunctionaris Pieter de Vries  
 

Volgende subsidieoproep 

Gemeenten hebben binnenkort opnieuw de mogelijkheid om met hun samenwerkingspartners subsidie en ondersteuning aan te vragen voor de implementatie en borging van een wijk-GGD’er of wijkfunctionaris. Naar verwachting gaat de subsidieoproep 2 april 2019 online. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 6 juni 2019, 14.00 uur.

De wijkfunctionaris hoeft niet per sé in dienst te zijn van een GGD. Het gaat om het concept van de wijk-GGD’er zoals deze in 13 andere gemeenten reeds succesvol is uitgerold. U wordt hierbij ondersteund door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De ondersteuning van het CCV richt zich onder meer op het creëren van bestuurlijke betrokkenheid, het maken van werkafspraken met relevante ketenpartners en de daadwerkelijke installatie van de wijk-GGD’er of wijkfunctionaris. 
 

Informatiebijeenkomst

Op 18 april 2019 vindt van 10.00 tot 13.00 uur een informatiebijeenkomst plaats over de subsidie en begeleiding bij het CCV in Utrecht. Meld je aan via het online inschrijfformulier.

Voor vragen of meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gisèle Bool van het CCV. 

Bron: ZonMw

 

Gerelateerd nieuws

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...