Stichting Single SuperMom

Stichting Single SuperMom is een netwerk van alleenstaande moeders en vrijwilligers die ondersteuning biedt op allerlei gebieden. 

In Amsterdam zijn ruim 40.000 eenoudergezinnen (OIS, 2020). Het overgrote deel van de eenoudergezinnen zijn alleenstaande moeders. Zij zijn minder vaak economisch zelfstandig dan niet-alleenstaande ouders (OIS, 2019). Eva Yoo Ri Brussaard is oprichtster van Single SuperMom en daarnaast zelf een ervaringsdeskundige. Vanuit die ervaring is zij de stichting gestart in 2008. 

 

Emotionele rollercoaster

‘Ik was 22 jaar, zwanger, geen huis en kwam er ineens alleen voor te staan’, vertelt Eva. ‘Op dat moment wist ik niet welke voorzieningen en mogelijkheden er waren, maar ik was er wel afhankelijk van. Daarnaast zat ik door de situatie in een emotionele rollercoaster en dat maakte het nog eens extra lastig. Daarom is het belangrijk om snel te weten te komen wat voor regelingen er zijn, om zo snel mogelijk weer je leven te kunnen herpakken’. 

 

Vergroten economische zelfstandigheid

Eva is destijds gestart met het netwerken met vrienden door op elkaars kinderen te passen en voor andere hulp. Met het oprichten van de stichting is dit netwerk uitgegroeid tot een groot netwerk, waar alleenstaande moeders elkaar kunnen vinden en ondersteunen met bijvoorbeeld het geven van tips en adviezen. En de stichting doet nog veel meer. Single SuperMom werkt voornamelijk met vrijwilligers en werkt samen met de wijkpartners. De stichting houdt inloopspreekuren in alle stadsdelen en wijken. De vrijwilligers geven informatie over bijvoorbeeld regelingen, schuldhulpverlening of juridisch advies. Daarnaast biedt Single SuperMom workshops, activiteiten en heeft een eigen lesmethode ontwikkeld. Het doel van dit aanbod is om de moeders te ‘empoweren’ door met hen te werken aan het vergoten van hun economische zelfstandigheid.  

 

Kinderarmoede bestaat niet

Single SuperMom organiseert ook activiteiten voor de kinderen met het doel hun kansen te vergroten. Spelenderwijs worden de kinderen aan het denken gezet over wie ze zijn, wat hun talenten en mogelijkheden zijn. En ze laten beseffen hoe waardevol ze zijn. Eva: ‘Ik vind dat de grootste armoede: kinderen die hun hun talenten niet kunnen ontwikkelen. Goed over jezelf voelen en kunnen meedoen is het belangrijkste. Dat de kinderen hun eigen krachten zien en zelfredzaam worden. Kinderarmoede bestaat niet. Het zijn de ouders die arm zijn. Om de armoede onder kinderen op te lossen, moet men aan de slag gaan met duurzame oplossingen voor de ouders. 

 

1ouderpunt

Ook heeft Eva zich ingezet voor alleenstaande vaders met de oprichting van het 1ouderpunt. Hier kunnen zowel vaders als moeders terecht voor al hun vragen over het alleenstaand ouderschap. Vanuit het 1ouderpunt worden inloopspreekuren georganiseerd in alle stadsdelen. Kijk op 1ouderpunt

 

Meer informatie

Stichting Single SuperMom stelt haar boeken en lesmateriaal beschikbaar voor alle alleenstaande ouders in Amsterdam. Interessant voor jouw cliënten? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En kijk op Singlesupermom

Bron: Gemeente Amsterdam

 

Gerelateerd nieuws

'How about mom' is een app om moeders door het eerste jaar als moeder heen te leiden. Met een team...