Jongerenpunt gemeente Amsterdam | Moeders in Beweging

“Ik heb veel meer in me zitten dan ik dacht”

Tichera (26) woont samen met haar vader, zusje én zoontje in Amsterdam Noord. Door corona verloor zij haar baan als tramconductrice en stapelden de schulden zich op. Tichera: “Ik zat in een depressieve periode. Ik dacht: als ik een uitkering aanvraag weet ik in ieder geval zeker dat ik iedere maand geld heb en kan ik tegelijkertijd verder zoeken naar baan.”

Zo kwam Tichera bij het Jongerenpunt van de gemeente Amsterdam terecht. Tichera: “Mijn jongerenadviseur vertelde mij over het traject Moeders in Beweging: een traject speciaal voor jonge moeders om aan jezelf te kunnen werken.”

 

Yoga

De eerste les die Tichera volgde, was een online workshop yoga. Vooraf had Tichera haar twijfels, yoga was niet echt haar ding. Maar na 1 les was ze zó om. Tichera: “Ik werd er lekker rustig van en kon daardoor beter nadenken. De gebruikelijke 3 uurtjes slaap ruilde ik in voor 5 à 6 uur slaap.” De lessen gingen zelfs zo goed, dat Tichera haar eigen sportles mocht geven. “Ik heb de opleiding tot jongerensportcoach gevolgd en geef nu mijn eigen lessen, waaronder een les voor jonge moeders.”

 

Leren over bewindvoering en geldzaken

Tichera: “Bij Moeders in Beweging leer je ook hoe je je geldzaken weer op orde kunt krijgen. Deze cursus heet Het Financiële Boekje. Een nuttige cursus voor moeders zoals ik die onder bewind staan, maar hier eigenlijk niet veel vanaf weten. Tijdens deze online les kun je al je vragen stellen en wordt er goed naar je geluisterd. Je krijgt een lijstje met wat bewindvoering inhoudt en na hoeveel tijd je er vanaf kunt zijn. Ook leer je welke informatie je allemaal op kunt vragen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je je opgave en uitgaven mag inzien. De training is ook interessant als je geen schulden hebt omdat je leert hoe je overzicht kunt krijgen over je geldzaken en hoe je beter kunt plannen.”

 

Inzicht in jezelf met de PIT-training

Een belangrijk onderdeel van Moeders in Beweging is de PIT-training. Een training van 8 weken waarbij je twee ochtenden of middagen per week aan jezelf gaat werken. Online, samen met andere moeders. “Eén van de opdrachten was het maken van een weekrooster.” Legt Tichera uit. “Hoe ziet je week er nu uit en hoe wil je dat deze er straks uitziet? Ik kwam erachter dat ik al heel veel doe in een week en eigenlijk al goed weet waar ik gelukkig van word.” Want naast de zorg voor haar zoontje, de trainingen van de gemeente en het geven van sportlessen, organiseert Tichera ook speelmiddagen. “Iedere maandagmiddag doen we hier op het pleintje spelletjes met kinderen uit de buurt. Dit doe ik samen met een buurvrouw die dit al doet sinds ik zelf klein was. Zij is mijn voorbeeld.”

 

Eigen bedrijf starten

“Ik wil een eigen bedrijf starten. De gemeente kan hierbij helpen via het traject Eigen Werk. Met mijn bedrijf wil ik ervoor zorgen dat ieder kind de kans krijgt om te sporten en spelen. Ook wil ik een laagdrempelig sportconcept opzetten voor jonge moeders, zodat ze een vangnetje hebben en zich niet meer  alleen voelen.” Zelf heeft Tichera ook ondervonden dat sporten verbindt. Ze spreekt de moeders van haar yogales nog steeds. “We hebben een soort zusterbond gecreëerd.”

 

Trots

“Aan het eind van het traject geef je een presentatie aan de trainers en je jongerenadviseur. Een presentatie over hoe je binnenkwam en hoe het nu met je gaat. Nadat ik mijn presentatie had gegeven, realiseerde ik mij hoeveel ik gegroeid was. Ik had veel meer in me dan ik dacht.”

“In november hebben we een reünie met alle moeders. Wat ik hoop te kunnen vertellen? Dat ik gestart ben met mijn eigen bedrijf, nog steeds vrijwilligerswerk doe en dat ik heel wat moeders en kinderen blij heb gemaakt met sporten en spelen.”

 

Aanmelden of meer weten?

Ken jij jonge moeders (tot en met 32 jaar) zonder werk die mee zouden kunnen doen aan dit traject? Of wil je meer weten over Moeders in Beweging? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bron: Gemeente Amsterdam Sociaal Domein

Gerelateerd nieuws

De gemeente Amsterdam vindt het belang van vroeg begonnen, veel gewonnen groot. Nu ook de 1001...