Preventieakkoord Rookvrije Generatie

Drie grote gezondheidsfondsen, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij, hebben hun handtekening gezet onder het preventieakkord voor een Rookvrije Generatie.

Met de plannen voor tabaksontmoediging in het gepresenteerde Preventieakkoord komt een Rookvrije Generatie steeds dichterbij. De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die samenwerken in de Alliantie Nederland Rookvrij, zijn dan ook blij. “Hiermee zetten wij een historische stap naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke effecten van tabak,” zegt Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Het akkoord tussen de overheid en maatschappelijke partners bevat afspraken die de Rookvrije Generatie dichterbij brengen. Dit gebeurt enerzijds door maatregelen en activiteiten die roken minder aantrekkelijk en zichtbaar maken, en anderzijds door verbeterde hulp bij het stoppen met roken. Concreet gaat het dan om rookvrije omgevingen waar kinderen komen (van rookvrije zwangerschap tot rookvrije sportvelden, schoolpleinen en speelplekken), beperkingen van marketing en verkoop van tabak, een verhoogde prijs van tabak, meer hulp bij het stoppen met roken en doorlopende bewustwordings- en stopcampagnes.

Italianer: “Hiermee luiden wij een nieuw tijdperk in: een samenleving waarin kinderen rookvrij opgroeien, zonder blootstelling aan tabaksrook of de verleiding om zelf te gaan roken. Wij hebben er vertrouwen in dat ook de Tweede Kamer dit breed gedragen akkoord omarmt. Dit is waar Nederland om vraagt.”

Help mee

Steeds meer plekken waar kinderen komen zijn rookvrij. Toch zijn er ook nog heel veel plekken waar kinderen komen, die nog niet rookvrij zijn. Wil je daar iets aan doen? Dat kan! Klik hier voor meer informatie en tips. Download hier gratis de Rookvrije Generatie materialen en zet ze in om samen op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie.

Elaa helpt ook mee door dit initiatief te steunen zoals is te zien in de advertentie die in alle ochtendkranten heeft gestaan.