Het programma Gezond en Fit Zwanger als onderdeel van de Amsterdamse reguliere verloskundigen zorg

Zwangere vrouwen uit risicowijken hebben vaker op één of meerdere fronten problemen die stress veroorzaken. Ze hebben vaker overgewicht en een ongezonde leefstijl. Een grote groep maakt weinig of geen gebruik van het programma Gezond en Fit Zwanger (GFZ) van het cursusbureau Rondom de Geboorte van SAG Zorgontwikkeling BV (Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra). De kans dat kinderen van deze vrouwen een ongezond geboortegewicht hebben of een ongezond gewicht ontwikkelen na de geboorte is relatief groot door de risico’s die er spelen bij de gezondheid en de leefstijl van de moeder.

Het programma GFZ bestaat uit drie aanvullende prenatale voorlichtingen, wekelijkse beweeglessen en een zwangerschapsgymcursus. De eerste bijeenkomst (Vroege voorlichting ‘de eerste maanden’ over de do’s en dont’s tijdens de zwangerschap) wordt stad breed redelijk bezocht door zwangere vrouwen en hun partner. Wel blijkt het lastig om de specifieke doelgroep ‘mensen met lage gezondheidsvaardigheden’ te bereiken, zowel voor de eerste, als voor de vervolgbijeenkomsten* en te laten doorstromen naar het beweegaanbod. 

Pilot: anders aanbieden van het aanbod

Er is van oktober 2017 tot oktober 2018 een proef gedaan met een pilot- en een controle verloskundigenpraktijk van vergelijkbare grootte. Er is gekeken of het proces makkelijker, tijdiger, eenvoudiger en socialer gemaakt kan worden en of dit leidt tot hogere deelname. Conclusie is dat er in de pilotpraktijk 15% meer vrouwen de groepsbijeenkomsten volgden en eveneens 15% toename te zien was in deelname aan het beweegaanbod in de pilotpraktijk ten opzichte van de controlepraktijk. De nieuwe werkwijze loont dus!

Er is onder andere een AVG proof toestemmingsformulier ontworpen dat door de assistenten/verloskundigen aan de nieuwe zwangeren die behoren tot de doelgroep wordt voorgelegd, aangekruist, ingevuld en ondertekend. Vervolgens wordt dit via zorgmail naar het cursusbureau gemaild. Dit scheelt de verloskundigen veel werk. 

Graag bieden we alle Amsterdamse verloskundigenpraktijken dit formulier aan. Wanneer zij op hun website het programma GFZ opnemen, gunnen we ieder Amsterdammertje een kansrijke start! 

Voor meer informatie kijk op de website. Neem voor de websitetekst of toestemmingsformulier contact op met Team Rondom de Geboorte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*tweede groepsbijeenkomst: een gezonde leefstijl
derde groepsbijeenkomst: contact maken met de baby tijdens en na de zwangerschap
inloop bijeenkomsten met beweegaanbod

Gerelateerd nieuws

'How about mom' is een app om moeders door het eerste jaar als moeder heen te leiden. Met een team...