Tweedelijns zorg voor jonge kinderen: alleen als het echt nodig is… maar wanneer is dat?

  • Als een angstige ervaring voor dagelijks terugkerende paniekaanvallen zorgt bij een kleuter.
  • Als het “in zichzelf gekeerd zijn” van een peuter de relatie met de ouders verstoort.
  • Als gedragsproblemen zo structureel en ernstig zijn dat een school een kind overweegt te schorsen.
  • Als een baby zo veel en vaak huilt dat de ouders er bijna aan onderdoor gaan.

Eerstelijns waar het kan, tweedelijns waar nodig. Je kent het principe. Bovenstaand zijn voorbeelden van problemen/klachten waarmee ouders/verzorgers (herhaaldelijk) op het spreekuur kunnen komen. Je vermoedt dan in sommige gevallen wellicht dat er meer nodig is dan bijvoorbeeld gesprekken, adviezen en tips, maar eveneens zijn de signalen niet 'zwaar' genoeg voor een doorverwijzing naar de psychiatrie of zogeheten tweede/derdelijns hulp, waar de wachtlijsten lang zijn. De problemen en klachten zijn wel zodanig blijvend en structureel van aard dat het leven van alledag of een gezonde ontwikkeling van een kind verstoord raakt of al is geraakt, thuis, op het kinderdagverblijf of op de (voor)school. Met deze signalen of vermoedens kan je terecht bij MOC ’t Kabouterhuis. 

 

Vroeg signaleren 

Zeker op jonge leeftijd is zogeheten vroegsignalering van groot belang. Waarom? Jonge kinderen ontwikkelen in een snel tempo cognitieve, motorische en emotionele vaardigheden. Het haperen of vastlopen van deze ontwikkeling heeft grote gevolgen. Dus als behandeling nodig is, dan moet dat snel en intensief. Ook om zo problemen op latere leeftijd te helpen voorkomen. Dit streven van ’t Kabouterhuis sluit aan op het actieprogramma van de coalitie Kansrijke Start van het ministerie van VWS, waar ’t Kabouterhuis deel van uitmaakt.  

Bij ’t Kabouterhuis werken specialisten die allen deskundig zijn op het gebied van opvoeding en gedrag, gezinssituaties en de ontwikkeling van het jonge kind van 0 - 7 jaar. ’t Kabouterhuis biedt hulp bij gedragsproblemen, opvoedingsproblemen, huilen en moeilijk gedrag bij zeer jonge kinderen en baby’s, autisme, hechtingsproblemen, verwerken van trauma, angststoornissen, taal- en spraakstoornissen en eetstoornissen. Wij werken vanuit de visie Kind in Context: een geïntegreerde werkwijze waarbij wij het kind onderzoeken, diagnosticeren, behandelen en begeleiden in de omgeving waarin een kind opgroeit. 

 

Contact 

Vragen over het behandelaanbod, over aanmelden of wil je een vraag/casus voorleggen? ’t Kabouterhuis heeft een pool van kinderpsychiaters die je kan consulteren. Zij geven concrete adviezen. Neem voor hun gegevens contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-199 85 044

Bron: 't Kabouterhuis - medisch orthopedisch centrum

Gerelateerd nieuws

'How about mom' is een app om moeders door het eerste jaar als moeder heen te leiden. Met een team...