De Wet Zorg en Dwang voor ouderen per 1 januari 2021

De Wet Zorg en Dwang brengt verandering in verantwoordelijkheden en taken in de regio Amsterdam met zich mee. Ook voor de procedures Rechterlijke Machtiging (RM) en In Bewaring Stelling (IBS) vanuit de thuissituatie.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het opstellen van de medische verklaring ten behoeve van een RM (rechterlijke machtiging) binnen de Wet Zorg en Dwang voor ouderen door een specialist ouderengeneeskunde gedaan. Het benaderen van een onafhankelijke specialist ouderengeneeskunde die de verklaring opstelt, kan via het aanmeldportaal.

De IBS (in bewaring stelling) procedure binnen de Wet Zorg en Dwang gaat vanaf 1 januari 2021 deels via een specialist ouderengeneeskunde, maar de crisisdienst blijft het eerste aanspreekpunt.

Dit betekent per 1 januari 2021:

 

Rechterlijke Machtiging in de Thuissituatie

Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg Amsterdam 

telefoon

020 - 262 81 12

Voor inschakelen onafhankelijke arts voor het opstellen van de medische verklaring

 

In Bewaring Stelling in de Thuissituatie

Crisisdienst Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam 

telefoon

020 - 523 54 33

 

Bovenstaande betreft alleen de procedure vanaf het moment dat er weloverwogen is besloten om over te gaan tot het aanvragen van een RM/IBS én dat bekend is dat de oudere onder de Wet Zorg en Dwang valt. Het gaat daarom alleen om het benaderen van een specialist ouderengeneeskunde voor het opstellen van een medische verklaring onder de Wet Zorg en Dwang.  

De procedures zijn namens de samenwerkende V&V-organisaties, in overleg met Arkin en GGZ InGeest en in samenwerking met SIGRA en bureau Significant Public opgesteld. Zorgaanbieders in Diemen, Amstelland en Haarlemmermeer hebben ook de mogelijkheid om gebruik te maken van deze dienst om via het aanmeldportaal een onafhankelijk specialist ouderengeenskunde voor een medische verklaring te benaderen.  

 

Meer weten? Bel of mail met

Ineke Jonker, adviseur integrale zorg & welzijn SIGRA
06 - 580 84 629 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Gerelateerd nieuws

Vanuit het platform wijkverpleegkundige zorg, Zorg in de Wijk en Amsterdam Vitaal & Gezond wordt...