Laagdrempelige cognitieve screening voor eerste generatie migrant in eerste lijn

Amsterdamse huisartsen kunnen vanaf nu laagdrempelig een getrainde specialist ouderengeneeskunde (SO) of POH-Ouderen inschakelen voor een cognitieve screening bij oudere eerste generatie migranten. Door deze screening in de eerste lijn aan te bieden, wordt gehoopt meer ouderen met cognitieve problemen te bereiken. Deze screening in de eerste lijn komt voort uit een samenwerking tussen de afdeling geriatrie van OLVG, de Werkgroep Ouderen van de Amsterdamse Huisartsen alliantie, het netwerk van SO’s in de wijk en Elaa.

 

Diagnose minder vaak gesteld

De diagnose dementie wordt bij oudere migranten minder vaak gesteld dan bij ouderen zonder migratie-achtergrond. Het stellen van de diagnose is lastiger, onder andere door de taalbarrière en het vaak lage opleidingsniveau. Gebruikelijke cognitieve screeningsinstrumenten (zoals de MMSE) zijn minder geschikt. Ook rust soms een taboe op dementie, waardoor oudere migranten een hoge drempel ervaren om naar een geheugenpolikliniek te gaan.

 

Laagdrempelig onderzoek

Met deze cognitieve screening in de eerste lijn, hopen we meer ouderen met cognitieve problemen te bereiken. De drempel is lager om thuis, of op de huisartsenpraktijk, onderzocht te worden. Indien nodig kan alsnog naar de geheugenpolikliniek in het OLVG worden doorverwezen. Bijvoorbeeld bij gecombineerde somatische, cognitieve en psychiatrische problematiek.

 

Hoe verwijzen?

Wil je een patiënt voor deze cognitieve screening aanmelden? Stuur je vraag via secure mail (+ aangehecht de verwijsbrief) door naar de projectcoördinator OLVG: Rojen Helbest, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze dienstverlening wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Rol POH-Ouderen

Wanneer de eigen POH-Ouderen de RUDAS en/of IQCODE training heeft gevolgd, kan de POH-Ouderen eventueel langsgaan bij de patiënt om een deel van de diagnostiek te doen (GDS, RUDAS, IQCODE, CSI). De scores uit de diagnostiek van de POH-Ouderen worden dan (als deze al bekend zijn) ook via secure mail gemeld bij projectcoördinator Rojen Helbest.

 

Evaluatie

Het OLVG, de Amsterdamse Huisartsen alliantie (AHa) en Elaa hebben voor het komende halfjaar een voorlopige werkwijze ingericht. Na de zomer wordt bekeken of deze werkwijze geoptimaliseerd kan worden.

 

Meer weten? Bel of mail met