Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val

In 2019 bezochten maar liefst 109.000 ouderen de spoedeisende hulp vanwege letsel veroorzaakt door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, aldus onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht van 65-plussers verbeteren.”

In Nederland kunnen veel ouderen deelnemen aan het ‘In Balans’ oefenprogramma, maar het is nog onbekend of deze training werkt. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit veelgebruikte oefenprogramma. 

 

Vallen is een groot probleem

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel. Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen en het daarmee gepaarde letsel een groot probleem is. Training door middel van een bewegingsprogramma kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.

 

In Balans 

In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt. In Balans is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. In Balans start met één oefensessie per week van ongeveer twee uur gedurende de eerste vier weken. De volgende tien weken wordt er tweemaal per week een uur geoefend. Na elke sessie is er tijd om samen koffie te drinken.

 

Deelnemers van 65 jaar en ouder gezocht

Voor het onderzoek is de VU op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan. Begin 2022 start de eerste groep met het onderzoek. De training wordt in Amsterdam Centrum, Zuid en Buitenveldert gegeven. Geef geïnteresseerden patiënten/cliënten deze brief of flyer mee met meer informatie. 

Bron: VU

 

 

Gerelateerd nieuws

Eind november organiseerde Elaa samen met stichting PaTz een inspiratiebijeenkomst voor PaTz...

Vanuit het platform wijkverpleegkundige zorg, Zorg in de Wijk en Amsterdam Vitaal & Gezond wordt...