Leefstijlinterventie met persoonsgerichte aanpak

Health Battle is een leefstijlinterventie voor mensen met diabetes en/of overgewicht. Gewichtsconsulente Ingrid Sijmons en haar partner Willem Fohr, die werkzaam is als coach, hebben dit programma ontwikkeld. Een goede combinatie, want het gaat niet alleen om bewegen en voeding: belangrijk is dat de informatie daadwerkelijk de mensen bereikt en beklijft. En dat lukt alleen met een persoonsgerichte aanpak. 

“Wij kruipen als het ware zo dicht mogelijk tegen de mensen aan. In de doelgroep leeft vaak een enorm wantrouwen tegen professionals. Mensen zijn niet gediend van een opgeheven vingertje. Om iets te bereiken, moet je eerst vertrouwen winnen. Dat kan alleen door niet sturend te zijn, tussen de mensen te staan en jezelf kwetsbaar op te stellen. We houden met iedere kandidaat een intakegesprek en kijken tijdens de trainingen waar mensen behoefte aan hebben. 

Dat bieden we aan in de vorm van workshops over onderwerpen die bij de deelnemers leven. Bijvoorbeeld gezond koken met weinig geld, een avond over de voor- en nadelen van een gastric bypass, een workshop met cardiologe Janneke Wittekoek over het vrouwenhart. Die bijeenkomsten zijn steeds een daverend succes.”

 

Deelnemers met overgewicht en diabetes

Even terug naar de start. Wat houdt Health Battle in? “Het is een gezondheidsprogramma van een half jaar. In Amsterdam Noord hebben we dit gedaan met 24 deelnemers met diabetes en/of overgewicht. De deelnemers worden verwezen door de huisartsen en poh’s aldaar, met wie wij tijdens het programma contact onderhouden. In samenwerking met maatschappelijk werk-instelling Doras houden we intakegesprekken. Daarna wordt de groep verdeeld in een aantal teams, die met en tegen elkaar strijden om punten voor aanwezigheid en procentueel afvallen. Elk team heeft een ervaringsdeskundige als teamcaptain. Een combinatie dus van sporten, bewustwording en voeding, in de vorm van een speelse competitie. De stand wordt wekelijks gecommuniceerd en er is een finale. Dat werkt motiverend en zorgt voor betrokkenheid. Deelnemers zijn enthousiast, hebben er plezier in. Dat is nodig, want het programma is behoorlijk intensief. De aanwezigheid ligt boven de 95%, echt ongekend hoog.”

 

Goede resultaten

En als aanvulling zegt Willem: “De nadruk ligt niet op afvallen. Het gaat om een gezonde leefstijl, maar daarin zijn we ook realistisch. Het is geen medicijn dat snel het probleem verhelpt. Bewegingsarmoede, ongezond eten, overgewicht: dat is in vele jaren opgebouwd en verander je niet snel. Het is een kwestie van lange adem.” Ingrid vult hem aan: “Maar we hebben aantoonbaar goede resultaten bereikt met de Health Battle. Zo zijn vrijwel alle deelnemers afgevallen en de helft is gestopt met medicatie. Ze hebben contacten opgedaan en vriendschappen gesmeed. En, misschien wel belangrijkste: ze zijn gemotiveerd om gezond te leven.”

Desondanks is er (nog?) geen vervolgfinanciering. “Ons aanbod past niet in de regels van de GLI”, vertelt Ingrid. Het is wrang dat in feite de persoonsgerichte aandacht daar debet aan is. “Daardoor hebben we geen vastomlijnd programma, we bewegen letterlijk en figuurlijk mee met de deelnemers. Wat zijn hun wensen, wat is echt nodig?”

 

Vervolg

Ook zonder zicht op financiering werken ze aan een vervolgprogramma, waarin de deelnemers van de Health Battle kunnen sporten. “Dit is tevens bedoeld als intakeperiode voor nieuwe deelnemers, die dan kunnen meedoen met het nieuwe programma dat hopelijk start in najaar”, zegt het stel. 

 

__________

Huisartsen kunnen patiënten verwijzen naar het programma Health Battle. Voor meer informatie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of kijk op de site www.zosterk.nl. De Health Battle in Amsterdam Noord is in 2018 en 2019 mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van het Achterstands Ondersteuningsfonds.

 

Deel dit bericht