Waarschuwing IGJ tegen corona middeltjes en medicijnen

Er bestaan helaas nog geen medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen reclames voor middeltjes. Ook wijst ze op het gevaar van niet-geregistreerde medicijnen die zogenaamd zouden helpen. Eerder heeft IGJ al een waarschuwing doen uitgaan tegen zelftesten voor corona. 

Het is verboden om reclame te maken voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte, virus of aandoening. Echter: fabrikanten en leveranciers zoeken vaak de mazen van de wet op. Ook nu rondom de coronapandemie. De inspectie houdt toezicht op verboden reclames voor geneesmiddelen. Bij overtredingen kan de inspectie boetes opleggen. Iedereen kan een melding over verboden reclames doen bij het Landelijk Meldpunt Zorg. 

 

Illegale import

De inspectie ondersteunt de waarschuwing van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Het EMA doet een oproep géén geneesmiddelen via internet te bestellen uit het buitenland. Deze (nep)medicijnen kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten die niet in geneesmiddelen mogen voorkomen. Ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en er is geen toezicht op de kwaliteit van deze middelen. De verkoop van geneesmiddelen is alleen toegestaan via geregistreerde websites.  

 

Illegale medicijnen onderschept

Tijdens een controle begin maart onderschepte de douane, in samenwerking met de inspectie, meer dan 8.000 eenheden (nep)medicijnen. Het ging daarbij vooral om antivirale middelen die gebruikt worden voor malariapatiënten. Ook zijn er beduidend meer middelen aangetroffen tegen verkoudheid, zoals paracetamol. Opvallend was daarnaast dat er vaker dan andere jaren antibiotica werd aangetroffen tijdens de controles.  

 

Zelftesten verboden

Eerder waarschuwde de inspectie al tegen niet-toegelaten zelftesten op het coronavirus. Elke zelftest - voor welke ziekte of conditie dan ook - moet worden beoordeeld door een aangemelde instantie (‘notified body’). De test moet een CE-markering dragen. De inspectie heeft geen informatie ontvangen van aangemelde instanties of van inspecties van andere EU-lidstaten dat er al zelftesten voor het coronavirus goedgekeurd zijn. Er is dus nog geen toestemming om dit soort testen op de markt te brengen. De inspectie zal optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten.  

Bron: IGJ
Auteur: Gerda van Beek, Taal & Teken