Eén testbeleid voor corona buiten ziekenhuis

Er is nu één testbeleid voor corona geformuleerd voor zorgmedewerkers van alle sectoren buiten ziekenhuis. Dit vervangt de eerdere nadere uitwerking per sector. Daarmee is ook de aparte uitwerking testbeleid voor de huisartsenpraktijk vervallen.

Het ‘Testbeleid zorgmedewerkers buiten ziekenhuis’ heeft het RIVM op 30 april jl. gepubliceerd. Het betreft een gezamenlijk advies van NHG, LHV, VGN, NVAVG, Actiz, Zorgthuisnl, Verenso, V&VN, AZN, KNOV, GGZ Nederland, NJI, ANT, KNMT, NVM-mondhygiënisten, ONT, KNGF, PPN en RIVM.

 

Testen van zorgprofessionals

In dat testbeleid staat onder andere: elke zorgmedewerker met minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) en die directe zorg verleent aan een patiënt/cliënt, kan worden getest.

Totdat de testuitslag bekend is, moeten medewerkers met koorts thuisblijven. En medewerkers zonder koorts blijven bij voorkeur thuis. Gaan ze toch aan het werk, dan moeten ze persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.

Mocht de test positief zijn, dan moet men thuisblijven tot men 24 uur klachtenvrij is. Bij een negatieve testuitslag kunnen zorgmedewerkers aan het werk, uiteraard met de algemene hygiënemaatregelen.

Regie voor testen

De regie voor het testen ligt bij de GGD in de regio. Zorgmedewerkers die werken met lichamelijk kwetsbare of oudere personen hebben prioriteit.

Bron: RIVM
Auteur: Gerda van Beek, Taal & Teken