Stoptober: Stoppen met roken in oktober

De zesde editie van Stoptober komt eraan. Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken alle steun om 28 dagen niet te roken. En dat is belangrijk, want na een periode van 28 dagen niet roken, is de kans 5 keer groter dat iemand blijvend stopt met roken. Zorgprofessionals hebben een belangrijk aandeel gehad in het succes van voorgaande edities van Stoptober. Brengt u deze campagne ook onder de aandacht?

Waarom Stoptober?
Met Stoptober kunt u het stoppen met roken in de maanden september en oktober op een eenvoudige manier onder de aandacht brengen bij uw patiënten. In 2016 heeft de afdeling sociale geneeskunde van het AMC Amsterdam uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Stoptober. En wat blijkt: Stoptober werkt! Zeventig procent van de Stoptober-deelnemers heeft Stoptober volgehouden en niet gerookt. Daarnaast is 52 procent van de deelnemers zelfs na drie maanden nog gestopt met roken.

Stoptober heeft een positief effect op het stoppen met roken
Het onderzoek van het AMC toont aan dat deelname aan Stoptober een gunstig effect heeft op stoppen met roken. Deelname aan Stoptober heeft niet alleen effect op rookgerag, maar ook op het zelfvertrouwen. De redenen die deelnemers aangeven waarom Stoptober voor hen werkt: de gratis Stoptober app (38%), samen stoppen (37%) en tijdsaanduiding (30%).

Wat kunt u doen?
De campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken’ start 6 september en gaat door tot en met 31 oktober. Als zorgprofessional kunt u Stoptober in deze periode kort bespreken met patiënten die roken. Extra geïndiceerd zijn patiënten met (verhoogd risico op) een tabaksgerelateerde klacht of aandoening en patiënten die een verhoogd risico vormen voor mensen die extra kwetsbaar zijn voor blootstelling aan tabaksrook (bijv. kinderen).
U kunt hierbij flyers en visitekaartjes uitdelen, zodat mensen thuis gemakkelijk de website kunnen vinden om zich in te schrijven. De posters kunt u ophangen in de wachtkamer en/of spreekkamer om uw patiënten te informeren. Deze promotiematerialen zijn gratis te bestellen bij het Trimbos-instituut. Let op: zolang de voorraad strekt, OP=OP!

Als u Stoptober bespreekt met uw patiënten, kunt u hen wijzen op de Stoptober-app met een community functie. Stoppers kunnen hierin steun krijgen van de omgeving (bijvoorbeeld het voetbalteam), kunnen bijhouden hoe lang zij zijn gestopt en wat stoppen hen heeft opgeleverd (aan geld én gezondheidswinst!). U kunt hierin ook uw eigen patiënten-community aanmaken!

Meer weten over Stoptober?

Neem voor vragen die met de zorg te maken hebbenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met het Trimbos-instituut.