Zelfredzaamheid patiënt vermindert werkdruk huisarts

Zelfredzaamheid stimuleren. Dat is een belangrijk uitgangspunt van huisarts Karel Bos. Hierdoor is zijn werkdruk verlaagd, terwijl zijn populatie groeide.

“Aan het eind van een consult vraag ik standaard: kan ik nog iets anders voor u betekenen? Meestal is het antwoord ‘nee’. Dan vraag ik: of zou u iets willen veranderen aan uw leefstijl? Eigenlijk altijd klinkt dan ‘ja’. Vervolgens pak ik het leefstijlroer erbij, een gespreksinstrument van Arts en Leefstijl. Hierbij staat iemand zelf aan het roer en kiest hij ervoor bij te sturen binnen een thema: voeding, beweging, sociaal, zingeving, ontspanning en slaap. Dat hij zelf het thema bepaalt, betekent dat de kans veel groter is dat het gaat lukken om iets aan zijn leefstijl te veranderen. Bovendien wordt hij zelfredzamer.” 

Aan het woord is Karel Bos, huisarts te Amersfoort. Hij vertelt dat zijn populatie zelfredzamer is geworden. “Het gemiddelde aantal bezoeken aan de huisarts is hierdoor gedaald, zodat ik het rustiger heb dan andere dokters die werken in een vergelijkbare situatie. Ik begin ’s morgens om half negen, heb tussendoor een half uur tot een uur pauze, doe alle huisbezoeken op de fiets, en stop om vijf uur. Mijn advies aan jonge huisartsen die opzien tegen de drukte van een eigen praktijk is dan ook: neem toch een praktijk over en besteed veel aandacht aan leefstijl. Dan krijg je vanzelf een grotere praktijk en ben je uiteindelijk minder tijd kwijt. Het verdienmodel is aantrekkelijk, want er zijn meer patiënten voor wie je het abonnementstarief ontvangt. Een sprong van 2.000 naar 3.000 patiënten betekent 40.000 tot 80.000 euro meer omzet per jaar.” 

 

Zelfredzaamheid

Een vaak gehoord argument tegen leefstijladviezen in de spreekkamer is: “Het kost zoveel tijd.” Bos, die juist het accent legt op zelfredzaamheid, heeft een andere ervaring. “Er is zelfs een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat slechts dertig seconden tijdsinvestering door de dokter, effect heeft op de leefstijl van patiënten, waardoor ze de dokter minder vaak nodig hebben. Dus als de arts meer aandacht heeft voor leefstijl, snijdt hij zichzelf zeker niet in de vingers; hij handelt in het belang van de patiënt en zichzelf.” 

Lees het volledige artikel hier 

Bron: De Eerstelijns, auteur Gerben Stolk

Gerelateerd nieuws

Onlangs is de website Lekkerinjevel.amsterdam.nl gelanceerd. Dit is een initiatief van SamenBeter,...