Atalmedial gaat digitaal

Mede door de impact van Corona, heeft Atalmedial het volledig digitaal aanvragen van klinisch chemische labdiagnostiek via Zorgdomein mogelijk gemaakt. Dit betekent onder andere voor huisartspraktijken dat de patiënt geen papieren labformulier of 'loopbriefje' (verkorte print out van de labaanvraag) meer op de praktijk hoeft op te halen.

Met ingang van 1 april 2021 zal Atalmedial geen papieren labformulieren meer beschikbaar stellen via het klantcontactcentrum en/of webshop. Het is ook in toenemende mate een contract eis van de zorgverzekeraars. Daarnaast sluit dit ook aan bij 'Het Roer Moet Om', het reduceren van de papieren rompslomp. 

 

Digitaal en papierloos aanvragen van laboratoriumonderzoek 

Het digitaal aanvragen van laboratoriumdiagnostiek via Zorgdomein is dit jaar gestegen naar ca 70% van alle aanvragen. Een belangrijke ‘show stopper’ voor veel huisartspraktijken was én is dat praktijken nog altijd een print-out (loopbriefje) van de lab-aanvraag aan de patiënt moeten meegeven. Nog altijd niet ‘papierloos'. 

Sinds 1 december is Atalmedial erin geslaagd om meer dan 100 bloedafnamepunten te digitaliseren. Dit betekent in concreto dat de afnamemedewerkers de laboratoriumaanvraag direct op het prikpunt in het LIS kunnen invoeren. 

Let op: Deze papierloze werkwijze geldt vooralsnog voor de klinische chemische aanvragen. Voor de medische microbiologie (diagnostiek uitgevoerd door MMB-partners) is nog altijd wèl de print-out noodzakelijk, omdat er (nog) geen LIS-koppelingen met de MMB partners zijn. Naar verwachting wordt dit in 2021 gerealiseerd.

 

Voordelen aanvrager

  • Doordat de aanvraag direct op het prikpunt in het LIS wordt ingevoerd, staat de ‘order’ op het lab al klaar en is de doorlooptijd van aanvraag tot uitslag korter.
  • De patiënt hoeft niet langer via een praktijkvisite het labformulier op te halen. Veiliger in deze Corona-tijden.
  • Altijd het meest actuele aanbod aan laboratoriumanalyses beschikbaar en inzichtelijk en een einde aan diverse (vaak verouderde) papieren labformulieren op de praktijk. 

 

Einde papieren aanvraagformulieren?

Ook de zorgverzekeraars sturen in 2021 op volledig digitaal en papierloos aanvragen van diagnostiek. In overleg met de eerstelijns Raad van Advies is besloten om vanaf 1 april 2021 geen papieren aanvraagformulieren via het klantcontactcentrum of via de webshop uit te leveren. Patiënten die zich na deze datum toch met een papieren labformulier op de prikpunten melden, worden nog wel geholpen. 

 

Vragen?

Atalmedial heeft alle praktijken individueel via een e-mail geïnformeerd. Mocht je dit bericht hebben gemist neem dan voor vragen of ondersteuning contact op met de accountmanagers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel met: 

  • Sila Bisseswar 06 - 553 65 038
  • Saadet Celikay 06 - 823 92 791 

Bron: Atalmedial