Beverwijkstraat eerste rookvrije straat in Amsterdam

De Beverwijkstraat in Amsterdam Noord is de eerste rookvrije straat van de stad. Gisteren heeft stadsdeelvoorzitter Noord, Coby van Berkum het bord 'Deze straat is rookvrij' onthult. Het idee komt van huisarts David Koetsier die iedereen verwelkomde bij dit unieke moment.

"Dit is een historisch en uniek moment. Vandaag gaan we de eerste straat in Amsterdam, maar ook van Nederland Rookvrij maken. Niet als verbod, maar als gebod, in de gebiedende wijs. Hier ga je niet roken. Waarom? Omdat we samen werken aan een Rookvrije toekomst voor Nederland, dat is wat we willen, voor iedereen maar vooral ook voor de nieuwe generatie, voor kinderen en jongeren", aldus David Koetsier. 

De Beverwijkstraat is maar een klein straatje vergeleken met het winkelcentrum ernaast, maar voor Stella Zonneveld van Huisartsenkring Amsterdam is het belangrijk dat het verbod er juist hier komt. "Omdat er hier een gezondheidscentrum zit, een openbare bibliotheek, een ouder-kind centrum, waar veel mensen samenkomen maar wat ook met gezondheid te maken heeft", zegt Zonneveld. Boetes zullen er niet worden uitgedeeld, dat is qua regelgeving niet mogelijk. "Maar ik denk dat het een mooi eerste begin is om de straten rookvrij te maken. Als signaal naar iedereen dat we eigenlijk gewoon minder moeten gaan roken en vooral als signaal naar de kinderen."

 

2018 02 23 rookvrije straat2

 

Gerelateerd nieuws

Een grote groep artsen sloegen op 1 juli jongstleden alarm bij de Tweede Kamer en deed een oproep...