Zorgverzekeraars accepteren verwijzingen van verpleegkundig specialisten naar tweede lijn

Er is goed nieuws voor verpleegkundig specialisten werkzaam in de eerste lijn. Alle zorgverzekeraars accepteren vanaf heden verwijzingen van verpleegkundig specialisten uit de eerste lijn naar de tweede lijn. Dat blijkt uit het meest recente ‘Overzicht verwijzer medisch specialistische zorg per zorgverzekeraar vanaf 1 januari 2018’. Het gaat hierbij om verwijzingen naar de tweede lijn.

Desgevraagd heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bevestigd dat de tabel is opgesteld op basis van informatie van zorgverzekeraars. Ook de laatste zorgverzekeraars die nog geen verwijzingen van verpleegkundig specialisten accepteerden, doen dat dus inmiddels wel.

Voorzichtig blij met verdwijnen van drempel

V&VN Verpleegkundig Specialisten heeft regelmatig berichten gekregen van verpleegkundig specialisten dat verwijzingen door hen door verschillende zorgverzekeraars niet werden geaccepteerd. Hierover is onder meer contact gezocht met ZN en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). V&VN Verpleegkundig Specialisten is voorzichtig blij met het verdwijnen van deze drempel in de volledige implementatie van de bevoegdheden en de mogelijke verantwoordelijkheden van de verpleegkundig specialist.

V&VN VS heeft ook opnieuw navraag bij ZN gedaan ten aanzien van het weigeren van andere verwijzingen door verpleegkundig specialisten, bijvoorbeeld verwijzingen (waar van toepassing) naar fysiotherapie en thuiszorg.

Problemen melden

V&VN roept verpleegkundig specialisten op een bericht te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als zij desondanks toch problemen ondervinden bij het verwijzen van de eerste lijn naar de medisch-specialistische zorg, of bij verwijzingen naar andere zorgprofessionals waarvoor een verwijzing nodig is. Wees hierin zo specifiek mogelijk en vermeld om welke verzekeraar(s) het gaat en om welke concrete situatie. V&VN verzamelt de berichten en bespreekt deze met de betrokken instanties.

Bron: ZorgenZ

 

Gerelateerd nieuws