Nieuwsbrief H-TEAM: Samen naar een toekomst zonder nieuwe hiv-infecties in Amsterdam

Het H-TEAM is een unieke samenwerking tussen alle organisaties en partijen die betrokken zijn bij de preventie en behandeling van hiv in Amsterdam. Samen met de doelgroepen werken we aan een toekomst zonder nieuwe hiv-infecties in Amsterdam.  

Op naar nul nieuwe hiv-infecties in Nederland

Amsterdam is een van de eerste steden in de wereld die de 90-90-90 ambitie (90% bekend met hiv status, waarvan 90% met hiv onder behandeling; en daarvan 90% onder behandeling ook viral load undetectable) al heeft gehaald, maar we zullen zeker nog stappen moeten nemen op weg naar nul nieuwe hiv infecties. In Nederland worden nog steeds meer dan 800 en in Amsterdam meer dan 150 nieuwe hiv diagnosen per jaar gesteld.

PrEP

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe), de hiv preventiepil, zal als aanvullende strategie op weg naar nul nieuwe hiv infecties voor specifieke risicogroepen een belangrijke rol spelen. Op 27 maart kwam de Gezondheidsraad met een advies over het preventief gebruik van hiv-remmers. Daarop organiseerden de GGD, SeksHAG, HKA en Elaa in april een goed bezochte informatieavond voor huisartsen over PrEP. In het artikel 'PrEP in de eerstelijnszorg - van ‘nee, tenzij’ naar volmondig ja' lees je meer over deze bijeenkomst en over PrEP in de eerste lijn. Ook de NHG expertgroep bracht inmiddels haar standpunt uit over de plaats van PrEP in de huisartspraktijk. 

Huisartsen die meer informatie over PrEP willen (zelf of voor patiënten of die potentiële gebruikers willen wijzen op meer informatie, kunnen kijken bij het PrEP-dossier Soa Aids Nederland voor actuele informatie, de richtlijn en e-college (onder het kopje leren). 

Aids 2018 wereld congres in Amsterdam

Het grootste congres ter wereld op het gebied van gezondheid komt naar Nederland: AIDS2018 zal van 23 t/m 27 juli 2018 plaatsvinden in de RAI in Amsterdam. Er worden 20.000 bezoekers verwacht. Wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici komen bijeen om te praten over oplossingen om de wereldwijde aidsepidemie in te dammen (officiële website).

Er is daarnaast een (gratis) Nederlandstalige informatiedag  rondom het wereld congres AIDS2018, met diverse trainingsworkshops voor Nederlands sprekende zorgverleners waaronder ook een trainingsworkshop over PrEP. Klik hier om alle informatie over het side-event AIDS 2018 te lezen en om aan te melden.

Update DTO hiv en soa testen in de eerste lijn

Inmiddels hebben bijna 200 Amsterdamse huisartsen deelgenomen aan het DTO hiv en soa testen in de eerste lijn. De huisartsen die het DTO gevolgd hebben, zijn erg positief over de leervorm en de inhoud, waar ook spiegelinformatie op het gebied van soa- en hiv-testaanvragen een onderdeel van is. Aanmelden voor het DTO, samen met jouw huisartsgroep, kan nog. Daartoe kan een lid/ EKC'er van de huisartsgroep die dit zal begeleiden gratis een geaccrediteerde Teach the Teacher ontvangen bij Elaa aan de Hoogte Kadijk. Op woensdag 3 oktober  van 17.30–19.30 uur kan je hier aan meedoen. Inschrijven kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inmiddels zijn wij begonnen met het aanbieden van het DTO2 aan de groepen die in 2015 en 2016 het eerste DTO gedaan hebben. Tijdens het DTO2 ontvangen zij nieuwe spiegelinformatie over de testaanvragen en voeren zij daar met hun groep discussie over. Een inhoudelijk deskundige van de SeksHAG presenteert ter plaatse actuele thema’s op het gebied van hiv en soa, zoals het gebruik van PreP, Hepatitis C, Mycoplasma genitalium en de Update 2018 van de Multidisciplinaire Richtlijn SOA (mdr soa 2018). Ook worden de werkafspraken geëvalueerd die tijdens het eerste DTO gemaakt zijn.

Belang acute hiv: acuut doorsturen

Het H-TEAM hamert erg op het belang van zo snel mogelijk opsporen en behandelen van acute hiv. Inmiddels zijn er 26 personen met acute hiv ook acuut behandeld. Meteen starten met behandeling is de huidige 'state of the art'. Dus bij verdenking acute hiv: doe een goede test (geen zelftest maar een combitest [antistof en p24] of een  viral load ) of laat een gratis viral load RNA test doen op de GGD of bij de DC Klinieken Lairesse. En stuur bij een positieve test meteen door naar de hiv internist. 

Voor de doelgroep mannen die seks hebben met mannen (MSM) heeft het H-TEAM een instructief videofilmpje gemaakt over acute hiv symptomen.

 

 

Wist je dat...

  • er deze maand in het Ned Tijdschrift Geneeskunde een special over seksuele gezondheid is uitgekomen?
  • er op het Museumplein in Amsterdam een fototentoonstelling over leven met hiv aan de rand van de samenleving te zien is van 23-7 t/m 27-7?
  •  de gemiddelde Amsterdamse fulltime huisarts per jaar 25-30 hiv testen doet?


 

Hiv in de eerste lijn

Elaa werkt nauw samen met het H-team: Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam. Binnen dit team werken alle bij de preventie en behandeling van hiv betrokken partijen en ook de doelgroepen met elkaar samen. Het doel van deze unieke samenwerking: het met een nieuwe preventie-aanpak radicaal terugdringen van het aantal hiv-besmettingen in de regio. De drie pijlers van deze aanpak zijn: sneller opsporen, eerder behandelen en beter voorkomen. Amsterdam vormt hiermee een pilotgebied voor het hele land. Vanwege de multidisciplinaire aanpak en de focus op een gebied met een hoge hiv-prevalentie staat dit initiatief wereldwijd in de frontlinie van hiv-implementatie-onderzoek. lees meer

 

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws