Amsterdams Rookalarm vol ambitie

Het Amsterdams Rookalarm is een netwerk van zorgverleners en zorgorganisaties die een bijdrage willen leveren aan het rookvrij maken van Amsterdam. De visie is een rookvrij Amsterdam in 2040!

Het Amsterdams Rookalarm is een initiatief van huisartsen Ilona Statius Muller, David Koetsier en gynaecoloog Luc van Lonkhuijzen. Elaa, HKA, ROHA, GGD Amsterdam, Cordaan en álle Amsterdamse ziekenhuizen zijn inmiddels aangesloten bij het Amsterdams Rookalarm. Daarnaast verzorgt Elaa de algehele coördinatie.

Successen

Er zijn al diverse successen geboekt met acties vanuit het Amsterdams Rookalarm. Zo is de pont over het IJ rookvrij geworden, is er in Amsterdam de eerste rookvrije straat, zijn er diverse sportclubs in Amsterdam rookvrij en zijn er andere rookvrije zones gekomen door acties van zorgverleners. Dit laat zien dat je als dokter, maar ook als fysiotherapeut of andere zorgverlener het verschil kan maken. 

Werkgroepen

Door het enthousiasme van een handjevol artsen zijn nu ook andere zorgverleners en zorgorganisaties aangehaakt bij het Amsterdams Rookalarm. Dat heeft geleid tot de oprichting van drie werkgroepen die sinds dit jaar actief zijn. De werkgroep Amsterdam Rookvrij wil zorgverleners mobiliseren om in actie te komen voor bijvoorbeeld rookvrije sportclubs, kinderboerderijen en scholen. De werkgroep Zorg Rookvrij werkt aan rookvrije zorginstellingen en rookvrije rookzones rondom die instellingen. Ook willen we de bestuurders van die zorginstellingen stimuleren hun werknemers te faciliteren bij het stoppen met roken. De derde werkgroep Ondersteuning bij Stoppen met Roken probeert zorgverleners aan te moedigen om rokers te helpen bij het stoppen met roken. Daarnaast willen we bevorderen dat hier voldoende aanbod voor is en willen we inzichtelijk maken waar al dat aanbod in Amsterdam te vinden is.

AmsterdamsRookalarm.nl

Sinds kort is de website online waar je de plannen kan vinden. Zorgverleners maar ook andere zorggroepen die zich ook sterk willen maken voor een rookvrij Amsterdam kunnen zich melden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

Een grote groep artsen sloegen op 1 juli jongstleden alarm bij de Tweede Kamer en deed een oproep...