Pilot PrEP Amsterdamse huisartsen en vergoedingsregeling

Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) is een succesvolle manier om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen, bij correct gebruik geeft het 88-97% bescherming tegen hiv-infectie. In Nederland werd Emtricitabine/tenofovir in 2016 als PrEP geregistreerd, in dat jaar verscheen ook een richtlijn voor het voorschrijven van PrEP, waaraan onder andere de Nederlandse Vereniging voor Hiv-behandelaren, GGD Nederland, de Expertgroep seksuele gezondheid van het Nederlands Huisartsen Genootschap, het RIVM en Soa Aids Nederland meewerkten. In de richtlijn wordt beschreven wie in aanmerking komt voor PrEP en hoe gebruikers gecontroleerd dienen te worden.

In aanmerking voor PrEP komen mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgenders die onbeschermd receptief anale seks hebben met mannen met hiv en een detecteerbare viral load of met een onbekende hiv-status en MSM en transgenders die een rectale seksueel overdraagbare aandoening of syfilis hebben gehad of die onlangs Post-Expositie Profylaxe voorgeschreven kregen. Om PrEP juist voor te schrijven moet voor en tijdens het gebruik hiv- en hepatitis-testen en nierfunctie-controles worden gedaan, verder moeten gebruikers begeleid worden met gesprekken over veilig vrijen en seksueel risicogedrag en over bijkomende onderwerpen zoals alcohol- en druggebruik. In Amsterdam zijn er naar schatting zo’n 5000 MSM en transgenders die in aanmerking komen voor PrEP. 

Pilot PrEP Amsterdamse huisartsen en vergoedingsregeling

De verstrekking van de hiv-preventiepil - oftewel hiv Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) - verloopt in de praktijk traag, ondanks het positieve advies van de Gezondheidsraad in maart 2018 en het besluit van de minister tot uitvoering van dit advies. In Amsterdam begeleiden zowel huisartsen als GGD-artsen de verstrekking aan doelgroepen. Consulten kosten meer tijd dan reguliere consulten. Huisartsen die PrEP al voorschrijven beamen dit, goede PrEP zorg is zinvol maar ook tijdrovend. 

De Huisartsenkring Amsterdam/Almere en de NHG Expertgroep Seksuele gezondheid (SeksHAG) hebben PrEP aangemerkt als aanvullend aanbod. Voor huisartsen is nu in een nieuw PILOT project per 1 januari 2019 een vergoeding geregeld voor twee jaar om de extra tijdsinvestering die begeleiding bij PrEP vraagt. Om voor deze financiële tegemoetkoming (meekijkconsulttarief max € 80 per per kwartaal, registratie onder ICPC B44) in aanmerking te komen zijn onderstaande voorwaarden van toepassing: 

 • Volgen van de verplichte aangeboden scholing van Elaa over PrEP  in april 2018,  juli 2019, of september 2019.
 • Meehelpen aan monitoring, d.m.v. jaarlijks aanleveren basisgegevens over de PrEP verstrekking.

Het volgen van het protocol:

 • Bij aanvang van behandeling keer een lang consult: eerste consult uitleg, tweede consult navraag welke informatie nog niet duidelijk is, dan start.
 • Ieder kwartaal een controle afspraak. Voorafgaand bloed- en urineonderzoek.
 • Verwerken van de gegevens in het monitoringssysteem.
 • Inleveren van alle data 1 jaar na start aan Elaa (geanonimiseerd).

Aanmelden

Aanmelden voor de pilot (na het volgen van de verplichte scholing) kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam; functie; praktijk; AGB praktijk; BIGnummer; datum gevolgde scholing. Na ontvangst mail worden je gegevens doorgezet naar de zorgverzekeraar voor het inregelen van de financiering. Daarnaast ontvang je een mail met persoonlijke link voor de verwerking van de data. 

Projectteam

Elaa is projectleider van dit project, het team bestaat uit: 

 • Stella Zonneveld, huisarts, voorzitter Huisartsenkring Amsterdam/Almere
 • Jan van Bergen, huisarts, NHG Expertgroep seksuele gezondheid, programmaleider Soa Aids Nederland, bijzonder hoogleraar AMC Huisartsgeneeskunde
 • Rob Hermanussen, huisarts, NHG expertgroep seksuele gezondheid
 • Adrie Heijnen, huisarts, NHG expertgroep seksuele gezondheid
 • Kirsten van der Klein, projectleider en adviseur Elaa
 • Mischa van der Graaff, projectmedewerker Elaa

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws