De voedseldruk in Amsterdam

Ahti wilde samen met partners GGD, AAGG en VU onderzoeken wat het voedselaanbod in Amsterdam is met bestaande data.  Een van de meest interessante uitkomsten is dat 85% van het voedselaanbod in de stad in de categorie ‘ongezond’ zit en 25% in de categorie ‘heel ongezond’.

Wat je bijvoorbeeld ziet is dat het Centrum van Amsterdam extreem ongezond is, onder andere door veel fastfood aanbod vanwege het toerisme. De maximum score in het Centrum op een blokje van 100/100 meter was 373. Dat zijn een heleboel winkels die daar een effect op hebben. Het Centrum is het meest ongezond, Zuid en Oost zijn het minst ongezond.

Maar hoewel het Centrum het meest ongezonde aanbod heeft van de hele stad, is het ook zo dat je juist daar altijd op loopafstand gezond voedsel kan vinden. Als je de (juiste) keuze wil maken, dan kun je daar kiezen voor gezond of ongezond.

Op IJburg is altijd op loopafstand ongezond voedsel te vinden maar niet altijd gezond voedsel. Zo heb je minder keuzevrijheid voor gezond. Men noemt dat ook wel eens ‘food deserts’, gebieden waar je geen gezond voedsel kunt kopen. Dat geldt bijvoorbeeld in Amerika heel sterk. Maar dat zie je hier in Amsterdam dus ook voor een deel gebeuren, dat die keuze niet altijd makkelijk te maken is met name voor ‘gemaksvoedsel’, als je even snel een snack wil halen.

Noord, Zuidoost en Nieuw-West scoren het hoogst in heel ongezond, maar Noord en Nieuw-West scoren ook hoog in heel gezond. Een van de hypotheses is dat daar veel Turkse groenteboeren zijn, dus die scoren hoog op gezondheid.

Lees hier het volledige artikel

Bron: ahti (Amsterdam health & technology institute)