Digitaal vaardig in de zorg: werkt leuker en makkelijker

Digitaal vaardig in de zorg: niet iedereen is dat. De coalitie Digivaardig in de zorg wil hierin verandering brengen.eHealth, patiëntenportalen, handige zorgapps: de opmars van digitale technologie in de zorg is onstuitbaar. Maar niet alle zorgprofessionals kunnen overweg met deze nieuwe ontwikkelingen. Beoogde voordelen komen daardoor niet uit de verf. Een snelgroeiende coalitie van zorgorganisaties wil dit omkeren.

 

Angst en onzekerheid

Van de medewerkers in de gehandicaptenzorgen en ouderenzorg is respectievelijk tien en twintig procent digibeet, zo bleek in 2017 uit onderzoek. “Bij deze ‘digitale starters’ is er veel angst, onzekerheid en schaamte”, vertelt Suzanne Verheijden. Zij is werkzaam als programmamanager digitale vaardigheden bij (zorg)organisaties en is eigenaar van Buro Strakz. 

“Soms stappen digitale starters zelfs uit de zorg. Of laten ze hun partner werkmail beantwoorden. Maar niet alleen voor digitale starters is er werk aan de winkel. Van de schoonmaker tot de bestuurder, van jong tot oud; bijblijven bij de razendsnelle ontwikkelingen is voor iedereen belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld genoeg huisartsen die alle digitale zaken aan hun assistente laten en terugschrikken voor een fenomeen als beeldbellen.” 

 

Wens patiënten

“Mensen hebben meestal niet voor de zorg gekozen om aan de slag te gaan met technologische toepassingen”, beseft Daniël Tijink. Hij is managementteam-lid zorg en innovatie bij platform voor de informatiesamenleving ECP. “Tegelijkertijd behoren die toepassingen inmiddels voor bijna iedereen tot het dagelijkse werk. Het is ook een wens van patiënten om zaken digitaal te kunnen regelen. Waarom kunnen ze online wel bankzaken doen, maar geen consult hebben met hun huisarts?” 

 

Digicoach

Verheijden en Tijink zijn actief binnen de coalitie Digivaardig in de zorg. Wat begon als een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, ECP en zorgorganisatie ’s Heeren Loo is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van meer dan tachtig zorgpartijen. Het accent lag aanvankelijk op de gehandicapten- en ouderenzorg. Nu worden ook initiatieven ontwikkeld voor ziekenhuizen en ggz. Uiteindelijk wil de coalitie de digitale vaardigheden in de hele zorg verbeteren: ook in de eerste lijn dus. Meer informatie, een zelftest en handige hulpmiddelen zijn hier te vinden. 

 

Digitaal vaardig

De InEen Tweedaagse, op 23 en 24 september, staat dit jaar in het teken van digitalisering. Hoe kunnen we voortbouwen op de digitale ontwikkelingen die tijdens de coronacrisis in gang zijn gezet? Waar willen we als eerstelijnsorganisaties over tien jaar staan en welke concrete stappen gaan we nu met ‘digitaal vaardig’ zetten om daar te komen?

Lees hier meer over digitalisering
Download hier het volledige artikel

Bron: De Eerstelijns, auteur Noël Houben