Kalender

1915 | Je problemen gaan in rook op 2.0

Aanmelden


Cursusnummer

1915

Datum

17 september 2019 17:30 - 21:00

Locatie

Elaa - Hoogte Kadijk 143C, 1018 BH Amsterdam, Nederland


Plan je route

Voor wie
huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen
Aantal deelnemers

18
13 plekken vrij

Accreditatie

3 punten huisartsen
3 punten praktijkondersteuners (NVvPO)
In aanvraag bij V&VN

Kosten
  • Huisarts € 120,-
  • POH € 120,-
Contactpersoon

Mischa van der Graaff

Telefoonnummer

088 - 3433 023

E-mail

m.vandergraaff@elaa.nl

Organisator

Elaa

Na het grote succes in voorgaande jaren bieden Elaa en Jellinek weer deze Stoppen Met Roken scholing voor gevorderden.
Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte. We weten dat aandacht voor en begeleiding van stoppen met roken in de huisartsenpraktijk grote gezondheidswinst oplevert voor patiënten. Maar wat doe je als je patiënt een complexe roker is? Rokers die bijvoorbeeld overmatig alcohol drinken, drugs gebruiken, benzodiazepinen slikken en/of psychiatrische comorbiditeit hebben. Durf jij het aan?

Even wat cijfers. Wist je dat bijna een derde van de zware rokers een alcoholprobleem heeft? En 98% van de drugsgebruikers rookt? Ook psychiatrie en roken zijn nauw met elkaar verbonden. Zo rookt 70% van de psychiatrische patiënten. Een groot vooroordeel is dat stoppen met roken bij deze groep patiënten hun situatie zou destabiliseren. Of dat de kans op succes nihil is. Het tegengestelde is echter waar. De kans op lange termijn abstinentie voor alcohol en drugs wordt met 25% verhoogd als patiënten stoppen met roken. Niet meer roken heeft ook een gunstig effect op bijvoorbeeld depressie en ADHD. Zo zeggen patiënten vaak dat ze depressief worden als ze stoppen. Roken kan juist een oorzaak zijn van de depressie. Mensen met ADHD beweren dat ze rustig worden van roken. In werkelijkheid krijgen ze iedere keer na het roken van een sigaret ontwenningsverschijnselen wat deze onrust  veroorzaakt.

Kortom een nascholing over begeleiding bij stoppen met roken toegespitst op de complexe roker. Diverse onderwerpen passeren de revue: Welke probleemdrinker kan de huisarts zelf helpen? Hoe te handelen bij benzodiazepine-afhankelijke patiënten? Stoppen met sigaretten, maar doorgaan met blowen? Wat kan een POH-GGZ voor de huisarts betekenen? Hoe pas je motiverende gespreksvoering toe? En welke medicatie kunt u ter ondersteuning voorschrijven? De nascholing beantwoordt al deze vragen en meer.

Deze scholing wordt je aangeboden in samenwerking met Jellinek.

Jellinek

 
Tijdens het inschrijven voldoe je de betaling met iDEAL.
Hierna ontvang je een factuur voor je administratie.

 

Sprekers

Aanmelden - 1915 | Je problemen gaan in rook op 2.0


Gegevens deelnemer(s)


Totaalprijs: