Kalender

Is jouw patiënt verkracht, mishandeld of besneden?

Aanmelden


Cursusnummer

1924

Datum

7 oktober 2019 17:30 - 21:00

Locatie

GGD Amsterdam - Queridozaal - Nieuwe Achtergracht 100, Amsterdam, Nederland


Plan je route

Voor wie
huisartsen
Aantal deelnemers

60
60 plekken vrij

Accreditatie

Huisartsen: 3 punten

Kosten
  • € 85,-
Contactpersoon

Mischa van der Graaff

Telefoonnummer

088 - 343 3023

E-mail

m.vandergraaff@elaa.nl

Organisator

GGD Amsterdam i.s.m. Elaa

In iedere huisartsenpraktijk komen slachtoffers van seksueel geweld, mishandeling en/of vrouwelijke genitale verminking (VGV). Deze onderwerpen gaan vaak met schaamte en schuldgevoelens gepaard. Het is daarom niet eenvoudig om snel duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is en wat iemand op dat moment nodig heeft. Meer kennis van forensische en psychologische aspecten van deze vormen van geweld kunnen jou en jouw patiënten helpen de juiste stappen te nemen. Daarom biedt GGD Amsterdam samen met Elaa op deze avond een praktische en inhoudelijke scholing voor huisartsen aan. 

 

Verkracht
Eén op de 8 vrouwen en één op de 25 mannen heeft een verkrachting meegemaakt. Een behoorlijk deel van je patiënten populatie kampt dus met de verstrekkende psychische en somatische gevolgen hiervan. Maar zie je ze ook? En weet je wat je moet doen als deze patiënten bij je op het spreekuur komen of als je vermoedens hebt? 

  • Wat zeg je (niet)?
  • Wat doe je (niet)?
  • Wat vraag je (niet)?

Iris de Ridder (huisarts) en Vera Schuller (netwerk coördinator  van het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland) delen hun kennis en ervaringen en nodigen je uit voor een interactieve sessie over een onderwerp waar we allemaal mee te maken (gaan) hebben.

 

Mishandeld
Als huisarts wordt je regelmatig geconfronteerd met geweldsincidenten. Er wordt in Amsterdam jaarlijks meer dan 4000 keer aangifte gedaan van mishandeling. Huiselijk geweld en kindermishandeling wordt echter vaak niet gemeld bij politie en zorgverleners, bijvoorbeeld door schaamte. 
Bij deze scholing leer je over de signalen en het herkennen van mishandeling. Hoe door te verwijzen naar een forensisch arts voor nader onderzoek. Wat een letselrapportage inhoudt. Alles aan de hand van casus uit de praktijk.

Door Maartje Goudswaard, forensisch arts.

 

Besneden 
Er wonen in Amsterdam naar schatting 4.500 vrouwen die besneden zijn. (Rond 50 meisjes in/uit Nederland lopen per jaar risico om besneden te worden). Veel vrouwen houden klachten over aan de besnijdenis. Zie je deze vrouwen in je praktijk? Wat zijn de meest voorkomende klachten? Hoe bereik je deze vrouwen?  

  • Cijfers
  • Info Nazorgspreekuren GGD
  • Sociale kaart 

Ruth Kaufmann forensisch verpleegkundige, pedagoog-seksuoloog NVVS/VPO en Marijke Ekkelboom projectleider VGVvan de GGD Amsterdam vertellen hier meer over. 

 

Sprekers


Aanmelden - Is jouw patiënt verkracht, mishandeld of besneden?


Gegevens deelnemer(s)


Totaalprijs: