Kalender

AOF | Training eerstelijns psychische zorg vluchtelingen en nieuwkomers

Aanmelden


Cursusnummer

AOF

Datum

29 oktober 2019 17:30 - 21:30

Locatie

Elaa - Hoogte Kadijk 143C, 1018 BH Amsterdam, Nederland


Plan je route

Voor wie
huisartsen, praktijkondersteuners
Aantal deelnemers

16
16 plekken vrij

Accreditatie

Huisartsen: 7 pt
POH-GGZ: 7 pt.

Contactpersoon

Mischa van der Graaff

Telefoonnummer

088 - 343 3023

E-mail

m.vandergraaff@elaa.nl

Organisator

AOF

Een aanzienlijk deel van de vluchtelingen en nieuwkomers in Nederland heeft posttraumatische klachten na trauma's die zijn doorgemaakt voor of tijdens de vlucht of na aankomst in Nederland. Naast de typische intensieve symptomen zijn er vaak algemene stemmingsklachten, onvoldoende verklaarde somatische problematiek en/of middelengebruik. deze co-morbide symptomen spelen, naast culturele verschillen, een rol binnen de diagnostiek en behandeling in 1ste lijn. Om huisartsen en praktijkondersteuners te ondersteunen bij het herkennen en interpreteren van posttraumatische klachten bij (voormalig)vluchtelingen en andere niet westerse patiënten in de praktijk bieden Health[e]Foundation, in samenwerking met Arq Academy, de training "1ste-lijns psychische zorg vluchtelingen en nieuwkomers". De training bestaat uit vier e-learning modules en een workshop. 

E-learnings

  1. Zorgverlener – patiënt interactie - culturele sensitiviteit
  2. Geestelijke gezondheid
  3. Veerkracht en gezondheid van vluchtelingenkinderen
  4. Casuïstiek

Een module kost gemiddeld 1,5 uur studietijd. De modules omvatten de theoretische kennis waarmee u tijdens de workshop aan de slag gaat. U krijgt 4 weken de tijd om de e-learning modules voorafgaand aan de workshop af te ronden.

Workshop
Deze geeft informatie, stimuleert uitwisseling en biedt de mogelijkheid om onder leiding van professionals te oefenen met oa PTSS, screener, cultural formulation interview en andere interventies voor verwijzing of overbrugging.