Kalender

Inspiratiebijeenkomst 'Gelukkig Gezond'

Aanmelden


Datum

26 maart 2019 17:00 - 21:00

Locatie

AMC - Meibergdreef 9, Amsterdam-Zuidoost, Nederland


Plan je route

Aantal deelnemers

200
79 plekken vrij

Accreditatie

Wordt bij voldoende animo per beroepsgroep aangevraagd.

Kosten
  • Inclusief het boek Ikigai € 25,-
Contactpersoon

Carin Sieling

Telefoonnummer

088 34 33 034

E-mail

c.sieling@elaa.nl

Organisator

Elaa

DINSDAG 26 MAART 2019 | 17.00-21.00 UUR | AMSTERDAM UMC

Gelukkige mensen hebben minder gezondheidsproblemen, dat is een feit. Hoe kan je als zorgverlener het geluk van je patiënten en cliënten beïnvloeden? Wat heeft geluk te maken met het welzijn en de gezondheid van mensen? In hoeverre kan je als zorg-/hulpverlener hierin sturen?

Wij nodigen je van harte uit voor de inspiratiebijeenkomst 'Gelukkig Gezond' waarbij je lachend aan het denken wordt gezet door De Vrije Denkers en geïnspireerd raakt door drie zeer bevlogen spekers. 

Programma

De avond gaat van start met 'Als ik meer fouten maak dan jij, dan win ik!'. Een energieke opening verzorgd door De Vrije Denkers. Onder leiding van onze adviseurs Chiel Peters en Mirjam Kohinor volgt daarna een inhoudelijke discussie over het thema 'Gelukkig Gezond' met:

sprekers inspiratiebijeenkomst

Na een korte pauze kan je deelnemen aan één van de drie verdiepende deelsessies onder leiding van Tessa Roseboom, Ad Bergsma of Joris Slaets. Van wie wil jij meer horen? Wie heeft jou het meest geraakt in de discussie? Welk onderwerp spreekt jou aan? Aan jou de vrije keuze om een plaatsje te zoeken in één van de subzalen.

Tot slot zullen de Vrije Denkers de avond energiek afsluiten waarna de avond eindigt met een borrel zodat je nog even kan napraten met ons, je collega's of nieuwe collega's die je net hebt ontmoet!

Deelsessie Jeugd- en Geboortezorg

Prof. dr. Tessa Roseboom

deelsessie jeugd- en geboortezorgTessa Roseboom is hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de AMC-UvA. Tessa leidt een onderzoeksgroep in het Amsterdam UMC die bestudeert hoe de omgeving van het ongeboren kind de groei en ontwikkeling beïnvloedt, en welke gevolgen dat heeft voor de gezondheid. Haar onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter werden geboren, is inmiddels wereldberoemd. Over dat onderzoek schreef ze samen met Ronald van de Krol een boek 'Baby’s van de Hongerwinter'. Vorig jaar publiceerde ze ‘De eerste 1000 dagen, het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief’. Haar werk is erop gericht elk kind een goede start te geven. Ze adviseert (inter)nationale organisaties en overheden over preventie en is lid van de landelijke coalitie Kansrijke Start.

Wat zijn de gevolgen van een suboptimale start, en hoe kunnen we bijdrage aan een goede start voor elk kind? Tessa Roseboom zal hier verder op ingaan tijdens de deelsessie jeugd- en geboortezorg.

  

Deelsessie GGZ

Dr. Ad Bergsma 

deelsessie ggzAd Bergsma is geluksonderzoeker, spreker en auteur. Hij werkt als zelfstandige en bij Saxion als hoofddocent en onderzoeker voor het team masters en experts. Ad is een van de pioniers van de positieve psychologie in Nederland en zijn wetenschappelijke werk wordt ook internationaal regelmatig gebruikt. Hij spreekt graag over het effect van geluk op leven, werk, school en ouderdom. Geluk is een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Het onderzoek naar geluk is de laatste jaren verbreed naar aanverwante onderwerpen als wijsheid en zelfmanagement.

Tijdens de deelsessie GGZ gaat Ad Bergsma verder in op de toepassing van positieve psychologie bij mensen met dementie en psychische stoornissen.
 

Deelsessie Ouderenzorg

Prof. dr. Joris Slaets

deelsessie ouderenzorgJoris Slaets is hoogleraar ouderengeneeskunde UMCG en directeur van Leyden Academy. Joris maakt zich met Leyden Academy sterk voor een omslag in de zorg voor kwetsbare oude mensen. Waar de aandacht nu vooral uitgaat naar het beperken van klachten en symptomen, zou Joris graag zien dat we ons in de (ouderen)zorg meer richten op de persoonlijke verlangens van mensen en dat we kansen scheppen voor leefplezier. Ingrijpend medisch handelen moet in de laatste fase van het leven tot een minimum worden beperkt; Joris heeft als een van de eersten het begrip ‘schadelijke zorg voor oudere mensen’ op de agenda gezet. Zijn gedachtegoed over leefplezier en liefdevolle zorg is niet uit het huidige beleid weg te denken en vormt een belangrijke pijler onder de transitie in de langdurige zorg.

Hoe kan de kanteling naar een focus op leefplezier en liefdevolle zorg in de praktijk worden gerealiseerd, waar strikte systemen, protocollen en normatieve kaders de zorg nog altijd in een wurggreep houden? Tijdens de deelsessie ouderenzorg zal Joris Slaets hier verder op ingaan. 


Eind van de avond krijg je gratis dit boek ter inspiratie mee naar huis!

ikigai boek

Ikigai | Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Waar kom jij 's ochtends je bed voor uit? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld woont. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven.

 

Aanmelden - Inspiratiebijeenkomst 'Gelukkig Gezond'
Totaalprijs:
Gegevens deelnemer(s)