Kalender

Bestaanszekerheid versterken in de eerste 1000 dagen, dat doen we samen

Datum

10 oktober 2022 09:30 - 17:00

Contactpersoon

Danielle Kretz, Programmamanager Gezonde Kansrijke Start

Organisator

Gezonde en Kansrijke Start

2022 07 04 GKS banner


De Week van de Gezonde en Kansrijke Start - 10 tot 14 oktober 2022 - staat dit jaar in het teken van bestaanszekerheid in de eerste 1000 dagen.

Een week waarin we ervaren wat bestaansonzekerheid betekent voor het ongeboren en jongste kind en het gezin. We gaan op een virtuele safari in de wijk en formuleren samen met ervaringsdeskundigen, zorgverleners, hulpverleners, organisaties uit de wijken, beleidsmakers en bestuurders wat er nodig is om bestaanszekerheid aan het begin van het leven te versterken en wat we morgen al kunnen doen. Want: bestaanszekerheid versterken in de eerste 1000 dagen, dat doen we samen.

Armoede, schuld en chronische stress vergroten de kloof tussen een kansarme en kansrijke start. In combinatie met andere problematiek zoals slechte of onzekere huisvesting, onveiligheid en minder (gezonde) voeding kan dit grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

  • Hoe voelt het om in een situatie van armoede en chronische stress te verkeren waarbij je niet meer goed kan functioneren? Wat doet dat met je?
  • Wat is het effect van bestaansonzekerheid op een zwangerschap, een baby of op de vroege ouder-kindrelatie?
  • Waarom wordt bestaansonzekerheid vaak van ouder op kind doorgegeven en welke unieke kansen bieden de 1e 1000 dagen om deze negatieve spiraal te doorbreken?
  • Welke stappen zijn er nodig?
  • Welke rol pak je als hulpverlener, beleidsmaker, bestuurder of zorgverlener?
  • Wat kunnen we morgen al doen?

Tijdens de week gaan we ervaren hoe het voelt een aanstaande ouder te zijn in een kwetsbare situatie. We gaan samen aan de slag om de kansen op gelijkheid in gezondheid en het leven te verbeteren voor elk Amsterdams kind. 

Jouw inzet is nodig – meld je aan

Ben je werkzaam als hulpverlener of als zorgprofessional in de geboortezorg? Bepaal jij het beleid dat van invloed is op de eerste 1000 dagen? Houd jij je bezig met huisvesting of schuldhulpverlening? Of werk je met gezinnen in kwetsbare situaties vanuit een buurt- of welzijnsorganisaties? Dan ben jij cruciaal voor een gezonde en kansrijke start van elk Amsterdams kind. De eerste 1000 dagen kan niet zonder jouw input, ervaring, kennis en invloed! Meld je nu alvast aan.

Meer informatie over het programma en locaties volgt eind augustus en kun je terugvinden op: https://weekgks2022.evenementenorganisatie-amsterdam.nl/