Workshop huisartsen en OKT: maak kennis met elkaar

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In Amsterdam zijn er in 22 gebieden Ouder- en Kindteams gestart. Huisartsen kunnen kinderen met problemen verwijzen naar het Ouder- en Kindteam in de wijk. Om te weten wat huisartsen kunnen verwachten van zo’n team, en omgekeerd, organiseert Elaa gezamenlijke workshops.

Huisarts Hein Thiel adviseert zijn huisarts-collega’s om deel te nemen aan zo’n workshop

“Je verneemt wat een Ouder- en Kindteam te bieden heeft aan ondersteuning: van adviesgesprekken tot behandeling door een jeugdpsycholoog. Huisartsen kunnen kinderen en ouders met problemen doorverwijzen naar het Ouder- en Kindteam. Dat voorkomt verwijzing van dat eenvoudige problemen naar de tweede of derde lijn. Zo is er sprake van de juiste zorg op de juiste plaats. Als het gaat om ernstige problematiek, dan kunnen huisartsen nog steeds rechtstreeks doorverwijzen naar de specialistische GGZ, maar voor het grootste deel van de zorgvragen volstaat het Ouder- en Kindteam.”

Korte lijnen

Nog een voordeel noemt Thiel het wijkgericht werken. “Zowel huisartsen als Ouder- en Kindteams zijn gericht op de populatie van de wijk. Iedere huisarts krijgt de contactgegevens van professionals van het Ouder- en Kindteam: vaak een ouder- en kindadviseur en een jeugdpsycholoog. Tijdens de workshop, georganiseerd door Elaa, maak je kennis met elkaar. Dat is zinvol: je leert elkaar kennen, wisselt contactgegevens uit, bespreekt wat praktijkvoorbeelden en zo ontstaan korte lijntjes. Mijn beide contactpersonen zijn inmiddels ook al bij mij in de praktijk geweest, dus het lijkt echt te werken.”

Dat laatste klinkt wat aarzelend. “Inderdaad”, bevestigt hij, “Ik heb te vaak meegemaakt dat er van goede bedoelingen weinig terechtkomt. Ik heb nog geen ervaring met het Ouder- en Kindteam, dus ik kan nog niet inschatten hoe de kwaliteit is. Een goede bereikbaarheid is van belang, met een stabiel personeelsbestand. En ik verwacht een goede terugkoppeling, zodat je als huisarts op de hoogte bent. Kortom: de werkwijze moet zich voor mijn praktijk nog bewijzen.”

Integrale aanpak

De goede resultaten van de samenwerking tussen huisartsen en de Ouder- en Kindteams in De Pijp en Slotermeer is vorig jaar in de pilot duidelijk aangetoond. Adviseur Anne Annegarn van Elaa heeft deze pilot begeleid. “De huisartsen waren heel tevreden”, is haar ervaring. “Er was sprake van minder verwijzingen naar de jGGZ en tegelijk een enorme toename van verwijzingen naar het Ouder- en Kindteam in de wijk.”

Ouder- en kindadviseurs, jeugdartsen, jeugdpsychologen en jeugdverpleegkundigen maken deel uit van de deze teams. Ze vervolgt: “Het gaat dus om multidisciplinair samengestelde teams, zodat er voor elk soort probleem een professional kan worden ingezet. De medewerkers benutten de eigen kracht van gezinnen en de informele netwerken in de wijk. Ze werken meer systeemgericht dan klachtgericht. Ik geloof erg in deze integrale aanpak. Als je vroegtijdig passende ondersteuning kunt bieden, kun je vaak kleine problemen klein houden en ernstige problematiek voorkomen.”

Neem deel aan de workshop

Anne roept huisartsen nadrukkelijk op om deel te nemen aan de workshops: “Het is echt een begin van de samenwerking tussen huisartsen en de Ouder- en Kindteams. Ze leren elkaar wederzijds kennen. Huisartsen vernemen wat ze van de teams kunnen verwachten. Elke huisartsenpraktijk valt qua postcode onder één team en heeft vaste contactpersonen, ook als de patiënt buiten het adherentiegebied woont. Onderling verwijzen de teams in dat geval naar elkaar door. Op de workshops maakt de huisarts kennis met de contactpersonen van het Ouder- en Kindteam en kunnen ze werkafspraken maken. Vaak zegt een huisarts na afloop van de workshop: ‘had ik dit maar eerder geweten’. Alle vormen van jeugdwelzijn, jeugdhulp (inclusief de jGGZ) en jeugdgezondheidszorg zijn verenigd in één multidisciplinair team. Het Ouder- en Kindteam is daarmee voor huisartsen hèt adres om naar toe te verwijzen.”  

Wilt u ook zo’n (gratis) workshop met uw HAGRO, RHO of gezondheidscentrum? Bel of mail dan met onze adviseur Anne Annegarn. 

 

TERUG

 

 

Deel dit bericht