Tips & Tricks voor POH-GGZ Amsterdam tijdens de coronacrisis

In de huidige anderhalvemetersamenleving kan het voor de POH-GGZ een uitdaging zijn om cliënten goed in beeld te houden en de juiste ondersteuning te bieden. Alles moet op afstand. Lees hier tips & tricks die je in deze bijzondere tijd van social distancing kan inzetten.  

 

Stress in de coronacrisis

Het vele thuis zitten kan bij cliënten leiden tot extra stress, angsten en somberheid. Op Psyhag kun je betrouwbare informatie vinden over de psychische gevolgen van de coronacrisis voor de cliënt. Ook kun je er tips vinden voor jezelf als hulpverlener als je door je werk te veel stress ervaart.  

Als je als POH-GGZ signalen krijgt van corona gerelateerde stress bij cliënten, kun je naar de website van Thrive gaan. Thrive is een sociale beweging die Amsterdammers en organisaties aan elkaar verbind. Hier kun je initiatieven vinden voor onder andere online coaching, online zelfhulptrainingen of een luisterend oor.  

Om de actuele ontwikkelen op het gebied van zorg op afstand, de groepsactiviteiten, groepsbehandeling en dagbesteding te vinden tijdens de coronacrisis kun je bij Arkin de corona-updates vinden van alle (aangesloten) specialisaties. 

 

Stress binnen het gezin

Door de coronamaatregelen brengen gezinnen veel tijd met elkaar door in huis. Dit kan leiden tot stressvolle situaties tussen ouders en kinderen.  

Bij de Ouder- en Kindteams lijken er minder meldingen binnen te komen en er wordt dan ook gevraagd actief na te gaan of er problemen zijn bij gezinnen waarvan de ouders psychische problematiek hebben of waarvan bekend is dat er gezinsproblematiek is. Je kunt de ouders dan in contact brengen met de Ouder- en Kindteams.  

Als je signalen opvangt van onveilige situaties voor kinderen kun je de Kindcheck doen. Daarmee krijg je snel zicht op het welzijn van en de zorg voor de kinderen van de cliënt. Op Kindcheck-ggz staat meer informatie over welke vragen je kunt stellen en de te ondernemen acties. Je kunt gratis inloggen als gast.

 

Contact op afstand

Om met digitale middelen cliënten te ondersteunen is het in eerste instantie belangrijk om een goede internetverbinding te hebben en webcamfunctie met microfoon. Welke applicatie het meest handig is om te gebruiken hangt af van wat je ermee wilt doen. Caresharing en Jitsi zijn bijvoorbeeld beeldbelapplicaties waar geen inloggegevens voor nodig zijn, maar minder beveiligd.  

Op de website van het Nederlands Huisartsengenootschap staat een handige keuzetabel om te bepalen welke ondersteunende applicatie voor jou en de cliënt het meest passend is. Sluit, als het even kan, aan bij de beeldbelapplicatie van je huisartsenpraktijk. 

Op Zorg van Nu van de rijksoverheid kun je aanvullende informatie vinden over beeldbellen en eventuele subsidiemogelijkheden voor digitale ondersteuning.  

 

Belangrijke algemene nummers

Download hier een handig overzicht van de meest belangrijk telefoonnummers van diensten waar je als POH-GGZ contact mee kan opnemen of de cliënten naar kan doorverwijzen. 

 

Deel dit bericht

Meer weten? Bel of mail met