Zilveren Kruis zet in op toekomstbestendige verandering door Amsterdam Vitaal & Gezond

“Met de vergrijzing komen we in een situatie terecht met veel zorgvraag, waar de regio niet aan kan voldoen wegens personeelstekort. We moeten inzetten op toekomstbestendige veranderingen.” 

“We staan voor grote vraagstukken”, stelt Femmy Muller, regiocoördinator Zilveren Kruis. Dat is klip en klaar aangetoond met data-analyses van Zilveren Kruis en gemeente Amsterdam. “Aan de hand daarvan zijn we in gesprek gegaan met zorg- en welzijnsaanbieders vertegenwoordigd door de Sigra en met Cliëntenbelang Amsterdam. Gezamenlijk hebben we doorgesproken wat er stadsbreed moet gebeuren. Dat heeft geleid tot ‘Amsterdam Vitaal & Gezond’. 

Op basis van de data zijn een aantal uitdagingen vastgesteld:

  1. Verkleinen van gezondheidsverschillen door de samenwerking  tussen het medisch en sociaal domein te verstevigen en in te zetten op gezondheid.
  2. Een geschikt, betaalbaar woningaanbod voor ouderen die langer thuis blijven wonen. 
  3. Bij problemen met jongeren, het hele gezin ondersteunen. Bijvoorbeeld bij de aanpak overgewicht via de kinderen de gezinnen meenemen in gezond leven en gezonde voeding.
  4. Behoud van zorgpersoneel en terugdringen personeelstekort, met aandacht voor vitaliteit van het personeel en de mantelzorger.

 

Een gezamenlijk doel

“Zo omvangrijk, dat je het moet opknippen”, stelt Femmy Muller bondig vast. “Met de data-analyse als uitgangspunt. Uiteraard betrekken we de professionals, zij weten wat er écht speelt. Doel is dat de Amsterdammer zo lang mogelijk vitaal blijft.” Nuchter erkent ze: “Dat klinkt mooi, maar de uitvoering is weerbarstig. Het helpt als je een gezamenlijk ‘waarom’ hebt: de beweging naar gezondheid en vitaliteit als basis van je leven. Dat zetten we centraal bij de keuzes: vanuit Zilveren Kruis als financierder van de zorg, vanuit de professionals voor ondersteuning en zorg, en vanuit de gemeente bij onder andere keuzes voor de woningbouw en stadsontwikkeling. Een gezonde leefomgeving helpt inwoners om gezonder te leven. Een veilige buurt komt het gevoel van welbevinden ten goede. Kortom: zowel in beleid als in uitvoering, op elk niveau moet de beweging naar vitaal en gezond het uitgangspunt zijn.”

Betrokkenheid van ouderen noemt Femmy Muller onmisbaar. “Zij kunnen het beste vertellen: hoe zij straks willen wonen, wat vinden zij van belang in zorg en welzijn? Dat inzicht en die verhalen zijn nodig. Alleen dan kunnen we de zorg en de hieraan gekoppelde financiering richten op hetgeen de Amsterdammer wil.” 

 

Praktijkondersteuner-ouderen

Onder de grote paraplu van Amsterdam Vitaal & Gezond sluit het programma Beter Oud in Amsterdam naadloos aan. Femmy Muller: “De groep ouderen wordt groter en zij moeten de ondersteuning en zorg zo lang mogelijk thuis kunnen blijven ontvangen. Thuiswonende ouderen zonder goed sociaal systeem en sociale omgeving zijn vaak niet in beeld, tot het ineens niet meer gaat en er een acute ziekenhuisopname of overplaatsing noodzakelijk is. Met vroegsignalering kun je beter maatwerk en ondersteuning bieden. Hoe gaat het met de oudere, waar heeft hij behoefte aan? Moet er contact worden gezocht  met een wooncoach om na te denken over hoe of waar men prettig en lang thuis kan blijven wonen? Is er een mantelzorger? Is valpreventie noodzakelijk? Is Welzijn op Recept een oplossing voor eenzaamheid en vergroten van het sociale netwerk? Is er hulp nodig bij schuldenproblematiek? Enzovoorts."

"De verbinding tussen het medisch en sociaal domein is van groot belang. En juist de praktijkondersteuner-ouderen, verbonden aan de huisartsenpraktijk, kan de ouderen goed in beeld krijgen, weten wat er speelt, daarin ondersteuning bieden en zo escalaties voorkomen. Zeker die ouderen die nog geen zorg van bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen ontvangen. Praktijkondersteunders-ouderen kennen ook de sociale kaart. Dat betekent investeren in ‘de voorkant’, om de ouderen vitaler te houden en zo in een latere fase de behoefte aan ondersteuning en zorg te verminderen. We kunnen hiermee met elkaar zorgen voor een fijne oude dag voor een flink toenemend aantal ouderen in Amsterdam en tegelijk de toename van kosten voor zorg voorkomen.”

Femmy vervolgt: “We hebben de overtuiging dat dankzij deze vorm van samenwerken en dergelijke nieuwe vormen van zorg de oudere langer prettig thuis kan wonen. Tegelijk gaan we aan de hand van data meten of dat beoogde effect is bereikt.”

 

Goed regelen

Femmy Muller is bijzonder ingenomen met de samenwerking tussen Zilveren Kruis, de gemeente Amsterdam, Sigra, Cliëntenbelang Amsterdam en Elaa. “Ze hebben eenzelfde motivatie en doel, namelijk om het voor de toekomst goed te regelen voor de ouderen in Amsterdam. En dat moeten we nú doen, daarvan zijn alle betrokkenen overtuigd.”

 

Femmy Muller

 

 

 


Femmy Muller

regio-coördinator Zilveren Kruis