Stedelijk samen optrekken

Huisarts Jeroen Baars maakt sinds januari van dit jaar deel uit van de stuurgroep ouderenzorg. Zijn opvatting: “We moeten proberen kwetsbare ouderen uit het ziekenhuis te houden”.

Goede zorg voor kwetsbare ouderen noemt Jeroen Baars essentieel. In zijn praktijk is al ruim tien jaar een praktijkondersteuner-ouderen werkzaam, nog voor Beter Oud in Amsterdam vorm gekregen had. Zijn motivatie? “De praktijkondersteuner-ouderen is echt een verlengstuk van mij op meerdere facetten van de zorg voor ouderen. Want als kwetsbare ouderen omvallen, soms zelfs letterlijk, dan is er enorm veel inspanning nodig om hen weer op de been te krijgen als je de mantelzorgers, de buren, de omstandigheden en de verschillende kwetsbaarheden niet kent. Als dat in kaart is gebracht, kun je vaak met kleine interventies iemand weer op de rit krijgen. In onze praktijk besteden we echt veel tijd en ook heel intensief, aan zorg voor kwetsbare ouderen.”

 

Semi-acuut team

In de stuurgroep Ouderenzorg van de Amsterdamse Huisartsen alliantie houdt hij zich bezig met de opzet van een semi-acuut team. Hij licht dat graag nader toe. “Het gebeurt nogal eens dat we als huisartsen vastlopen met een oudere patiënt, waarmee iets aan de hand is. Bij twijfel tussen thuis houden, spoedopname in het verpleeghuis of naar de spoedeisende hulp is het fijn als je een sub-acuut team kunt inroepen voor extra diagnostiek. Een mobiel team met twee personen, één voor de verzorgende taken en één voor de diagnostische mogelijkheden, zoals een ECG, lab-onderzoek, katheterisatie van urine en dergelijke. Dat kan onnodige opname in het ziekenhuis voorkomen.”

Eerlijk: “Dat idee van een standby, capabel team dat binnen twee uur beschikbaar is, hebben we niet zelf bedacht. In Denemarken en Engeland wordt er al zo gewerkt, met succes. Uiteraard is het niet één-op-één te kopiëren naar de Amsterdamse situatie, maar we zijn ervan overtuigd dat het meerwaarde biedt. Voor de huisarts, voor de patiënt, maar ook voor de zorgverzekeraar omdat het kosteneffectiever is.”

De plannen zijn vergevorderd, momenteel wordt nagedacht over de invulling van de functies. “Bijvoorbeeld een geriatrisch verpleegkundige of een spoedeisende hulp-verpleegkundige.” Optimistisch: “Ik hoop dat de uitvoering eind van de zomer rond is, of in ieder geval voor het eind van dit jaar.”

 

Communicatietool

Ander aandachtspunt van Jeroen Baars is cBoards, een communicatietool. “Het betreft een platform, webbased, direct gekoppeld aan het HIS. Alle gegevens rondom de zorg voor kwetsbare ouderen kunnen direct uit het HIS worden overgenomen in cBoards. Dat is, met toestemming van de patiënt, toegankelijk voor alle bij de zorg betrokkenen: wijkverpleging, apotheek, geriater, patiënt, mantelzorger, noem maar op. Zij kunnen in dat deel ook meeschrijven, bijvoorbeeld de bloeddruk invoeren. cBoards heeft ook een chatfunctie en een beeldbelfunctie. Op deze manier verloopt de communicatie makkelijker en beschikt iedereen over dezelfde gegevens."

"Momenteel loopt er een pilot, waaraan twintig huisartsenpraktijken meedoen, inclusief mijn eigen praktijk. Er zijn nog enkele verbeterpunten, zo is de koppeling met het HIS niet optimaal, de wijkverpleging kan de gegevens nog niet rechtstreeks overnemen en je moet de tool actief openen om te zien of er een chat is geplaatst. Desondanks zijn de pilotpraktijken enthousiast. Het voorkomt dubbel werk, we weten van elkaar wat we doen en tevens is de drempel voor de patiënt of zijn mantelzorger lager om contact op te nemen.”

 

Stedelijk samen optrekken

Met het verdwijnen van de verzorgingshuizen is goede zorg thuis nog belangrijker. “Dat kunnen we grotendeels”, benadrukt hij, “zeker dankzij inzet van de praktijkondersteuner-ouderen en de professionalisering van de wijkverpleegkundige teams. Daarnaast zetten we sterk in op het contact met de specialist ouderengeneeskunde, die nu consultatieve bezoeken in de wijk kunnen verzorgen. Zelf heb ik elke zes weken een MDO met de specialist ouderengeneeskunde.”

Zijn wens? Daarover hoeft Jeroen Baars niet lang na te denken: “Een keten, met de huisarts als regiehouder, waarbij we voor de kwetsbare patiënt alles kunnen inzetten wat op dat moment nodig is. Met de specialist ouderengeneeskunde en een semi-acuut team. En vooral ook een kleinschalig eerstelijnsverblijf in de wijk, zodat acute opvang mogelijk is zonder dat je eindeloos hoeft te leuren voor een plek in een verpleeghuis. En ik hoop dat Beter Oud in Amsterdam steeds breder wordt omarmd, niet alleen door de huisartsen maar ook door aanpalende disciplines. Laten we vooral stedelijk samen optrekken om te komen tot de beste zorg voor de kwetsbare ouderen.”

 

 

 

 

 

Jeroen Baars

huisarts en lid Stuurgroep Ouderenzorg