Belang van goede samenwerking huisarts - OKT

“Als de huisarts en het Ouder- en Kindteam goed samenwerken, met duidelijke afspraken en korte lijnen, leidt dat tot hoge kwaliteit van zorg en ondersteuning van gezinnen in de wijk.”

Huisarts Margarethe van Bon van huisartsenpraktijk De Admiraal in Bos en Lommer is zeer enthousiast over de uitstekende samenwerking met het Ouder- en Kindteam. “Dat komt vooral omdat ik in ouder- en kindadviseur Sanghita Mehciz en jeugdpsycholoog Martine Mellema vaste aanspreekpunten heb”, benadrukt ze. “Ik kan hen direct bereiken via hun 06 en middels de beveiligde Siilo-app. Het werkt zo veel minder efficiënt als je eerst het algemene nummer moet bellen, wordt doorverbonden en vervolgens een mail moet sturen. Ik ken Sanghita en Martine persoonlijk, we hebben regelmatig overleg. Ik heb alle vertrouwen in hen, want ze leveren een hoge kwaliteit van zorg en pakken zaken altijd snel op.”

Omgekeerd reageert Sanghita net zo enthousiast. “De huisartsen van huisartsenpraktijk De Admiraal zijn heel betrokken bij de patiënten en we trekken gezamenlijk op. Ze zetten zich echt in om de drempel naar het Ouder- en Kindteam te verlagen. Dat is van belang, want soms is een zelfstandige stap naar de hulpverlening te groot, bijvoorbeeld vanwege angst of schaamte. Margarethe stelt de mensen op hun gemak, ze gaat zelfs mee op huisbezoek of regelt een gezamenlijk consult bij haar op de praktijk. Indien nodig, zelfs meerdere malen. Dat schept vertrouwen. Dankzij deze inzet zien we gezinnen die anders niet bij ons zouden komen.”

 

Duidelijke afspraken

Sanghita MehcizDeze goede samenwerking stamt al vanaf de opzet van de Ouder- en Kindteams in 2013. “Voorafgaand aan de invoering van de jeugdwet, participeerde ik in een proeftuin voor de opzet van Ouder- en Kindteams in Bos en Lommer”, vertelt Sanghita. “Daarbij was het idee om te investeren in de vindplaatsen van gezinnen en kinderen. Zo hebben we korte lijnen met scholen, kinderdagverblijven, het jongerenwerk en andere organisaties in de wijk. Vanaf 2018 is er in het Ouder- en Kindteam capaciteit vrijgemaakt om goed aan te sluiten bij de huisartsen. Dat is belangrijk omdat de gezinnen die wij binnen het Ouder- en Kindteam zien allemaal een huisarts hebben die vaak ook bekend is met de problematiek en hulpvragen van het kind en gezin. Daarnaast hebben alleen het Ouder- en Kindteam en de huisarts de rol om te mogen verwijzen naar specialistische jeugdzorg. Het is dan goed om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Niet alleen over de inhoud, maar ook over de structuur. Dat betekent dat je de samenwerking echt met elkaar bespreekt, het gezamenlijk uitvoert en evalueert. Dat is bij huisartsenpraktijk De Admiraal echt het geval.”

 

Doorverwijzen

“Voor mij als huisarts is het fijn dat ik weet naar wie ik mensen verwijs”, vult Margarethe aan. “Ik krijg veel praktische vragen op mijn spreekuur, waar ik niet meteen een  antwoord op heb, zoals: ‘Mijn kinderen hebben taalachterstand en ik kan ze niet helpen’, ‘Mijn puberzoon van 16 vertoont merkwaardig gedrag’, ‘Mijn dochter wordt gepest.’ Het gezin waarvan de vader terminaal ziek is en graag psychologische ondersteuning voor de twee dochters wil. De kinderen die zeer angstig zijn geworden na een brand. Noem maar op. Ik kan direct doorverwijzen naar Sanghita, waarvan ik ook weet dat ze het snel oppakt en niet pas na zes maanden. Dan kan ik de patiënt vertellen dat ze goede ondersteuning krijgen en dat ze daarvoor op korte termijn een oproep kunnen verwachten. Bij wie de drempel te hoog is, zorgen we samen voor een warme overdracht. Dat is een tijdsinvestering, maar het levert veel op. Voor mezelf en zeker voor de patiënt. Het voorkomt echt zwaardere problematiek.”

 

Gehoord en gezien

De wachtlijsten van de gespecialiseerde jeugdhulp vormen een groot probleem. “Daar lopen ook wij tegenaan”, erkent Sanghita. Als Ouder- en Kindteam werken wij niet met wachtlijsten en bieden ondersteuning gedurende de periode dat jeugdigen op de wachtlijst staan. Dat pakken we met de huisarts op en bespreken wie wat kan doen. Voorop staat dat we gezinnen en kinderen niet in de kou laten staan. Maar eerlijk is eerlijk... doordat de doorstroom naar de specialistische zorg soms beperkt is, zorgt het ook steeds meer voor een grotere druk op ons team.”

 

Investeer in relatie

Ze zijn ervan overtuigd dat dankzij deze goede samenwerking toename van problematiek kan worden voorkomen. “Juist omdat we elkaar kennen de lijnen kort zijn en we vertrouwen in elkaar hebben, kunnen we een hoge kwaliteit van zorg bieden.”

Margarethe BonMargarethe van Bon besluit: “Op deze manier kunnen we mensen goed helpen. De gemeente Amsterdam vergoedt de ondersteuning, de patiënt hoeft niet te betalen. Ik raad alle collega’s aan om ook in te zetten op een goede relatie met het Ouder- en Kindteam in hun wijk. Met vooral een vast aanspreekpunt!” 

 

 

 


 Met dank aan Soul2Soul Photography voor de foto van Sanghita Mehciz