Kindermishandeling en huiselijk geweld

Kindermishandeling is een grote bedreiging voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind en moet daarom worden bestreden. De huisarts heeft een belangrijke rol in het signaleren van kindermishandeling. 

In mei 2018 spraken wij met Juul Stulp, huisarts bij Zorggroep Almere, die toen net was gestart als huisarts-ambassadeur aanpak kindermishandeling. Wij vroegen haar wat er in de afgelopen drie jaar is veranderd. 

 

Oogst na drie jaar 

Juul StulpJuul Stulp: “Er zijn aandachtsvelders kindermishandeling en huiselijk geweld in elke huisartsenpraktijk van Almere gekomen, zowel bij Zorggroep Almere als de vrijgevestigde praktijken. Er wordt meer advies gevraagd aan Veilig Thuis Flevoland. Dat laten de cijfers zien. En er worden ook meer meldingen bij Veilig Thuis gemaakt door de huisartspraktijken. De aandachtsvelder helpt daarbij, die zorgt ervoor dat kindermishandeling op de agenda blijft staan, bijvoorbeeld op het MDO. Daarnaast is er twee keer per jaar een overleg met de huisarts-ambassadeurs en de aandachtsvelders. Dan kunnen we bijpraten, sparren en de laatste stand van zaken doornemen. Ook staat het volgen van nascholingen altijd op de agenda. Eind van de zomer wordt een overleg gepland met de vertrouwensarts van Veilig Thuis om casussen te bespreken.” 

 

Aandachtsvelder kindermishandeling huiselijk geweld

Iedere praktijk heeft nu een aandachtsvelder kindermishandeling en huishoudelijk geweld. De aandachtsvelder heeft een belangrijke rol bij het implementeren, handelen en borgen van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. En de aandachtsvelder is het aanspreekpunt op het uitvoerend niveau.

 

Gevolg corona 

Door de lockdown komt kindermishandeling niet vaker voor, maar de incidenten waren wel ernstiger. Juul: “Ik denk dat sommige kinderen de afgelopen periode letterlijk hebben overleefd en er pas nu weer andere ogen meekijken met wat er gebeurd is tijdens de lockdown. In ziekenhuizen is niet meer maar wel ernstiger problematiek naar boven gekomen. Ernstig fysiek geweld en seksueel misbruik. Maar kinderen die heel stil of extreem aangepast gedrag vertonen, om maar niet op te vallen, moeten ook gezien worden.” 

 

Nascholing 

Over de vernieuwde meldcode en afwegingskader kindermishandeling en huiselijk geweld hebben alle huisartsen van Almere (de Zorggroep en vrij gevestigden); doktersassistentes, POH-GGZ trainingen gevolgd samen met de vertrouwensarts van Veilig Thuis en ervaringsdeskundigen.

 

Wat is mij bijgebleven 

Als huisarts zeg je heel makkelijk tegen een kind of jongvolwassene: “Je kan altijd weer een afspraak maken of bellen”. Maar een kind of jongvolwassene heeft vaak geen ruimte om zelf het initiatief te nemen omdat het bezig is met overleven, dus moet je als huisarts zelf opnieuw contact opnemen om te volgen hoe het gaat”, aldus Juul Stulp. 

 

Meer weten?

Meer informatie over de huisarts-ambassadeur aanpak kindermishandeling lees je op de LHV-website. Heb je een specifieke vraag voor Juul Stulp, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   

 

Deel dit bericht