De coronaperiode maakt duidelijk hoe belangrijk de inzet van een POH-Ouderen is

Huisarts Renee Oelderik heeft veel affiniteit met zorg voor ouderen. “Ik heb altijd veel onderwijs gegeven, maar toen ik 60 werd, wilde ik zelf meer verdieping. Ik zag de toenemende vraag naar ouderenzorg, en ook dat de zorg voor deze groep in de knel komt. De kaderopleiding ouderengeneeskunde heeft me veel gebracht en was bijna afgerond, maar ligt nu stil door de coronapandemie. Wat ik er heb geleerd, kan ik goed in de praktijk brengen. Waaronder de inzet van de POH-Ouderen.” 

 

Van POH-S naar POH-O

Sinds 1 januari dit jaar heeft de praktijk een POH-Ouderen. Van de 7.000 patiënten zijn er 500 ouder dan 75 jaar. Renee: “Marlies Hogeboom werkte al 12 jaar bij ons als POH-Somatiek. Nu is ze sinds januari volledig werkzaam als POH-Ouderen. Het grote voordeel is dat ze een vertrouwd gezicht is in de praktijk en veel ouderen kent. Samen hebben we bekeken wie van de 75-plus-patiënten ‘kwetsbaar’ zijn. Gemiddeld is dat 20 procent, maar bij ons ligt het percentage veel hoger. Onze wijk in Amsterdam Noord kent namelijk veel 80- en 85-plussers.”  

 

Behandelwensen in kaart brengen

Vervolgens is Marlies deze kwetsbare ouderen gaan bellen. “Dat is goud”, zegt Renee enthousiast. “Ze vraagt hoe het met hen gaat, en informeert tevens naar de behandelwensen. Dat zijn intensieve gesprekken. Over het algemeen waren de ouderen blij met deze aandacht. Marlies kan ook antwoorden geven op hun vragen. Die gaan vaak over de zorg thuis, als ze niet naar een ziekenhuis willen. Zij kan hen geruststellen en vertellen dat mensen kunnen rekenen op goede zorg thuis, ook palliatieve zorg. Als uit de gesprekken naar voren komt dat contact met de huisarts zinvol is, geeft ze dat aan mij door.”  

“Zo brengt ze in feite individuele zorgplannen letterlijk in kaart. De behandelwensen worden vastgelegd in het systeem, samen met de gegevens van de contactpersonen. Bijvoorbeeld niet-reanimeren, geen IC en geen beademing. Deze episode gaat mee in het LSP en met de verwijsbrief. Dat is ook afgesproken met het BovenIJ ziekenhuis. Dus niet alleen de medische status en de medicatie, maar ook wat de persoon zelf wil.”  

 

Competenties

Met nadruk: “Als huisarts had ik dit niet kunnen doen naast de dagelijkse patiëntenzorg. Juist deze heftige coronaperiode maakt duidelijk hoe belangrijk het is om een POH-Ouderen in de huisartsenpraktijk te hebben. Terwijl wij in onze praktijk de zorg voor ouderen best goed op orde hadden. Al decennia werken we met een hometeam, die elke twee weken bij elkaar komt en elke zes weken specifiek voor ouderen, waarbij ook casemanagers en wijkverpleging aanwezig zijn. Maar een POH-Ouderen voegt extra waarde toe. Ik kan het elke huisartsenpraktijk aanbevelen.” Peinzend vervolgt ze: “Ik ben ook lid van de projectcommissie Beter Oud in Amsterdam. Daarin zijn we bezig om de voorwaarden op papier te zetten. Een belangrijke vind ik dat een POH-Ouderen zelfstandig moet kunnen werken, makkelijk contact moet kunnen leggen en beschikken over een hbo werk- en denkniveau. Dan kan ze huisartsen veel zaken uit handen nemen.”  

 

Renee Oelderik 

 

 

Renee Oelderik

huisarts Huisartsenpraktijk Molenwijk
kaderarts ouderengeneeskunde (in opleiding)
   

[terug]