Transparante structuur, met duidelijkheid in taken, opdrachten en mandaat

Het uitrollen van het programma Beter Oud in Amsterdam is veelomvattend. “Een transparante structuur, met duidelijkheid in taken, opdrachten, en mandaat, is daarom noodzakelijk”, stelt huisarts Bernard Prins, lid van de stuurgroep.

“De stuurgroep legt verantwoording af aan de Amsterdamse Huisartsen alliantie (AHa). Via de projectgroep is er connectie met alle zorggroepen. Daarnaast zijn er werkgroepen, waaronder ICT en communicatie.” Daarmee is het plaatje nog niet af. Er is tevens overleg met andere partijen, zoals het netwerk SO’s, het transmuraal platform, de zorgverzekeraar, enz.

“Het is schaken op veel borden”, erkent Prins, “en daarbij kijken we steeds naar de beste wijze van verbinding.” Hij is blij met de ondersteuning van Elaa in het geheel: “Mensen die de materie kennen en snel de vertaalslag kunnen maken.” 

 

Basisregistratie

“Er zijn al veel stappen gezet”, constateert hij tevreden. “Zo is inmiddels de basisregistratie vastgelegd. Een uniforme registratie, dat wordt meegenomen in het LSP, is de basisvoorwaarde om te kunnen schakelen binnen de eerste lijn en met de tweede lijn. Want op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp moet direct duidelijk zijn welke afspraken er zijn gemaakt over bijvoorbeeld het reanimatiebeleid. Zeker met de coronapandemie werd duidelijk hoe belangrijk dat is.” 

 

Transmurale afspraken

Hij vervolgt: “Daarnaast is het van belang dat de transmurale afspraken op orde zijn, zodat kwetsbare ouderen snel terug kunnen komen met de juiste ondersteuning. Op dit moment wordt vanuit de AHa een communicatiemodule met de VVT getest. Eerlijk gezegd bestaat daarvoor nog geen echt goed alternatief, zodat we noodgedwongen moeten kiezen voor sub-optimaal, vanwege de verschillende systemen. Maar iedereen is overtuigd van de noodzaak van heldere onderlinge communicatie in de zorg voor kwetsbare ouderen.”  

 

Profielschets POH-Ouderen

Een ander reeds bereikt doel is de profielschets POH-Ouderen. Prins: “Daar kunnen we met recht trots op zijn. Dat is opgesteld met expertise vanuit de verschillende beroepsgroepen. Daar is inmiddels landelijke belangstelling voor.”

Hij vervolgt: “En vanuit deze profielschets hebben we overleg gehad met opleidingsinstituten. Een instituut verzorgt nu een verkorte opleiding voor POH's, die voldoet aan de voorwaarden zoals geschetst in het programma Beter Oud in Amsterdam. Deze opleiding bevelen we dan ook aan bij huisartsen die een POH in dienst nemen. Zo worden de POH's in Amsterdam op eenzelfde wijze opgeleid. Tegelijk leren ze elkaar ook kennen en kunnen na de opleiding in contact blijven met elkaar, bijvoorbeeld voor intervisie.”  

 

Hoger peil

Kortom, concludeert Bernard Prins: “Het programma kent stevige voortgang. De implementatie van een POH-Ouderen in de praktijk staat en valt echter met het enthousiasme van huisartsen en POH's om te werken als team: dat moeten ze samen vormgeven. En dat is met name een uitdaging voor de huisartsenpraktijken die gezamenlijk werken met één POH. Ik ga ervan uit dat de zorggroepen dat goed begeleiden. Al deze stappen in het programma Beter Oud in Amsterdam brengen de zorg voor kwetsbare ouderen echt op een hoger peil, daarvan ben ik overtuigd.” 

 

Bernard Prins

 

 

 

Bernard Prins

huisarts Medisch Centrum Gelderlandplein
programmamanager Beter Oud in Amsterdam 

 

[terug]