Samenwerking vormt de sleutel tot succes

“Het programma Beter Oud in Amsterdam vanuit de Amsterdamse Huisartsen alliantie heeft al veel draagvlak onder huisartsen in Amsterdam. Het is stevig neergezet en breidt steeds verder uit”, constateert Mathilde Dijk tevreden. Ze is vanuit Elaa, samen met Sabina Mak, als projectleider verbonden aan het programma. “Het is geweldig te zien dat ieder een eigen deel daaruit oppakt en daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Zo belangrijk: want samenwerking vormt echt de sleutel tot succes.” 

Het driejarig programma is vorig jaar voortvarend gestart. Mathilde: “Eerst is een stuurgroep en projectgroep ingericht, in de projectgroep zijn alle deelnemende zorggroepen vertegenwoordigd. En op onderdelen zijn er steeds tijdelijke werkgroepen. Het doel is het verbeteren van de proactieve en integrale zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen. Met daarbij speciale aandacht voor ouderen met lage SES, niet-westerse afkomst en/of laaggeletterdheid.”  

 

Eenduidige communicatie

Het programma kent een aantal speerpunten. Deze zijn grotendeels gebaseerd op een enquête (‘behoeftemeting’) die vorig jaar is uitgezet onder de huisartsen. “Op basis van de uitkomsten zijn prioriteiten gesteld en er is al veel bereikt”, licht Mathilde toe. “Zo zijn er eenduidige afspraken gemaakt rond registratie en monitoring. Voor goede kwaliteit van de ouderenzorg is een zelfde manier van registratie essentieel. Er is een communicatietool in ontwikkeling voor wijkverpleegkundigen en huisartsen. En er is de afspraak dat alle deelnemers de kwetsbare ouderen aanmelden bij het LSP. Zo kunnen de zorgverleners op de huisartsenpost en op de spoedeisende hulp het dossier inzien. Het belang daarvan is door de corona-uitbraak nog eens extra aangetoond.”  

 

POH-Ouderen

Een ander speerpunt is de inzet van de POH-Ouderen in de huisartsenpraktijken en de daarbij behorende scholing. “Samen met InHolland is er een verkorte opleiding POH-Ouderen ontwikkeld. Dit jaar volgen zo’n 40 nieuwe POH's deze opleiding. Zij zijn eenduidig en op de Amsterdamse context geschoold. Dat leidt tot een zelfde manier van werken en tegelijk leren de POH-Ouderen elkaar kennen. Daarnaast wijst Mathilde op het netwerk specialisten ouderengeneeskunde en de inspanning om te komen tot samenwerking met huisartsenpraktijken en een efficiënte spreiding over wijken en stadsdelen. 

 

Kwalitatieve stedelijke monitor

"Ook dit jaar krijgen de praktijken die meedoen, via hun zorggroep of gezondheidscentrum, een aantal vragen over de voortgang van het programma Beter Oud in Amsterdam. Deze worden verwerkt in de reguliere praktijkbezoeken. Het betreft in feite een kwalitatieve monitor. We kijken vooral naar de ‘zachte’ kant. Wat levert het programma in de praktijk tot nu toe op, heeft het effect op de werkdruk, wat zijn knelpunten in de wijk met betrekking tot kwetsbare ouderen? In de rapportage publiceren we uiteraard ook een aantal relevante harde gegevens, waaronder demografische inzichten." 

 

Netwerkconferentie

In het najaar is er een grote netwerkconferentie voor alle betrokkenen bij het programma Beter Oud in Amsterdam. “We hopen dat dit op locatie kan, anders wordt het een digitale bijeenkomst. Het gaat in ieder geval door”, benadrukt Mathilde, “en we hopen op grote deelname. Want samen staan we voor hetzelfde: kwalitatief goede ouderenzorg in Amsterdam!”  

 

Mathilde Dijk

 

 

 

Mathilde Dijk

senior adviseur Elaa
projectleider Programma Beter Oud in Amsterdam

  

[terug]