Kansrijke Start: hoe staat het er mee?

De eerste 1000 dagen (gerekend vanaf de conceptie) zijn cruciaal voor het verloop van het verdere leven van een kind. Kwetsbaarheden op fysiek, sociaal of psychisch gebied van ouders, beïnvloeden de gezondheid van een kind in grote mate. Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start, richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen.

Elaa is in Almere en Amsterdam stevig betrokken bij het actieprogramma Kansrijke Start, soms worden dezelfde dingen gedaan, maar er zijn ook verschillen. Hierbij de stand van zaken.

 

Almere

Iedereen heeft recht op een gezonde, veilige, kansrijke start in het leven. Gezondheidsverschillen zijn echter groot in Almere. Dus starten veel kinderen met een achterstand. Op allerlei vlakken. In Almere gaan ze daar samen iets aan doen – als ONE via onder andere Kansrijke Start, het programma Nu Niet Zwanger en een praktijkgericht onderzoeksproject. 

Vroegsignalering
Om kwetsbaarheden, ook op niet medisch vlak, vroeger op te sporen stellen verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdverpleegkundigen standaard extra vragen over geldzorgen, betrokken hulpverleners en ervaring met geweld. In geval van kwetsbaarheden zijn er zorgpaden ontwikkeld die de weg wijzen naar ondersteuning. In het maandelijks multidisciplinair overleg wordt vervolgens een casus besproken over een zwangere met verschillende kwetsbaarheden. Een vast team met experts uit het wijkteam, MEE, opvoedondersteuning, welzijn, schuldhulp en huisartsenzorg adviseren over in te zetten ondersteuning. Verloskundigen geven aan dit erg prettig te vinden en door zo’n advies vaak weer verder te kunnen in de zorg voor de betreffende zwangere.

Infographic stress rondom zwangerschapInfographic 'Stress rondom de zwangerschap'
In Almere wordt ook gewerkt aan het vroeger opsporen van angst, stress en depressie na de bevalling. Daarvoor is een infographic ontwikkeld die zwangeren, pas bevallen moeders en hun partners attent maakt op het vaak voorkomen van dit soort klachten en hen op te roepen het te bespreken met een hulpverlener die ze vertrouwen. Dit najaar volgen alle kraamverzorgenden, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die zich bezig houden met kinderen van 0-4 jaar een scholing over het signaleren van postpartum depressie en het bespreken van die signalen. Dit alles moet leiden tot beter en sneller kunnen helpen van ouders met depressieve klachten.

Manifest en intentieverklaring
Naast alle initiatieven vanuit de professionals is ook gewerkt aan het betrekken van bestuurders die een lokale coalitie gaan vormen. Er is een manifest en een intentieverklaring die binnenkort wordt ondertekend door alle partijen die in Almere uitvoering geven aan beleid voor kwetsbare (aanstaande) gezinnen.

Conferentie 'Samen voor de beste START in Almere!
Op 1 november organiseren we een conferentie voor (zorg)professionals en beleidsmakers die werken met de doelgroep van Kansrijke Start. Tijdens deze conferentie vertelt Daniëlle Bouman haar persoonlijke verhaal over angst, somberheid en depressie na haar bevalling. Een aantal zorgprofessionals laat tijdens de casuïstiekcarrousel praktijkvoorbeelden zien over de drie pijlers; voor, tijdens en na de zwangerschap. En verder is er veel ruimte in het programma om elkaar én elkaars aanbod te leren kennen.

Rol Elaa
Elaa coördineert in Almere alle acties binnen Kansrijke Start, is voorzitter van de netwerkgroepen en verantwoordelijk voor de communicatie.

 

Amsterdam

Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan vroeger opsporen van kwetsbaarheden door het stellen van extra vragen in de zwangerschap, kraambed en tijdens de eerste controles op het consultatiebureau. Ook hier kunnen professionals via routekaarten de weg vinden naar de juiste hulp en ondersteuning.

In de focusgebieden Noord, Nieuw West en Zuidoost zijn lokale coalities gebouwd van professionals en informele partijen die lokaal afstemmen wat voor hun specifieke doelgroepen nodig is. Een belangrijk aspect daarbij is dat men elkaar leert kennen opdat onderlinge kennis en expertise goed benut wordt.

e-Learning
Om Amsterdamse professionals allemaal met dezelfde kennis en visie toe te rusten is een leerlijn ontwikkeld die op dit moment wordt uitgewerkt tot een serie e-learnings (beschikbaar vanaf 2023) die wordt afgesloten met een fysieke trainingsdag waarop al het geleerde samen komt. De leerlijn wordt gratis aangeboden aan alle professionals die werken met (aanstaande) ouders.

Week van de Gezonde en Kansrijke Start
Van 10 t/m 13 oktober vind de week van de Gezonde en Kansrijke Start plaats. Dit jaar staat in het teken van bestaanszekerheid in de eerste 1000 dagen. Een week waarin we ervaren wat bestaansonzekerheid betekent voor het ongeboren en jongste kind en het gezin. We gaan op een virtuele safari in de wijk en formuleren samen met ervaringsdeskundigen, zorgverleners, hulpverleners, organisaties uit de wijken, beleidsmakers en bestuurders wat er nodig is om bestaanszekerheid aan het begin van het leven te versterken en wat we morgen al kunnen doen. Want: bestaanszekerheid versterken in de eerste 1000 dagen, dat doen we samen. Meer informatie over het programma en locaties kun je hier terugvinden

Rol Elaa
In Amsterdam heeft Elaa een rol bij het ontwikkelen van de leerlijn, het ondersteunen van de lokale coalities en is lid van de stadscoalitie.

 

Meer weten? Bel of mail met