Ervaren vrijwilligers ondersteunen mensen in hun laatste levensfase

Veel patiënten en/of hun naasten kunnen in de laatste levensfase extra ondersteuning gebruiken. Om deze mensen thuis te ondersteunen, beschikt Markant over goed getrainde vrijwilligers. Zij geven patiënten en hun naasten de gewenste aandacht, bieden een luisterend oor, ontlasten de mantelzorgers. Kortom: ze zijn er voor de ander. 

Als het levenseinde nadert, willen veel mensen deze laatste fase in hun eigen vertrouwde omgeving doorbrengen. Professionele zorg is daarbij vaak niet voldoende. Vrijwilligers die beschikken over de juiste vaardigheden, kunnen ondersteuning bieden.

Gevarieerde poule van vrijwilligers
Markant heeft voor Amsterdam Diemen 4 coördinatoren vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg en zo’n 75 vrijwilligers. Tweederde daarvan is vrouw, waaronder 8 Turkse dames, maar er zijn dus ook een groot aantal mannen. De achtergrond is totaal verschillend, van makelaar tot kunstenaar en gepensioneerd verpleegkundige.

Basistraining
Alle vrijwilligers volgen eerst een basistraining van 7 dagdelen, waarvan 1 dagdeel fysieke training. Dat wil zeggen: hoe om te gaan met een rollator, een rolstoel, mensen helpen opstaan e.d. De coördinator leert tijdens deze intense basistraining alle vrijwilligers goed kennen en omgekeerd ervaren de deelnemers of het vrijwilligerswerk wel echt iets voor hen is.  Na deze training kunnen de vrijwilligers voor 1 dagdeel per week worden ingezet. 

Optimale match 
Na de aanvraag voor een vrijwilliger vindt binnen 48 uur huisbezoek plaats van de coördinator bij de patiënt, om te komen tussen zo’n goed mogelijke match tussen patiënt en vrijwilliger. Let wel: de vrijwilligers zijn aanvullend aan de zorg en verrichten geen zorgtaken. Ze voegen zich naar de vraag van de patiënt: van aanwezig zijn, een kopje thee zetten tot samen boodschappen doen. 

Gratis
De diensten zijn gratis en er is geen indicatie nodig. Markant biedt ook nazorg en een zorgvuldige afronding van het contact. 

Aanmelden:
Heeft u of kent u een patiënt met een levensverwachting van ongeveer drie maanden of minder in Amsterdam/Diemen, die ook veel steun kan hebben aan een VPTZ-vrijwilliger?  Iemand die eenzaam is, die behoefte heeft aan gezelschap, van wie de mantelzorger op adem moet komen, die samen wil wandelen of welke andere reden dan ook? Aarzel niet en meld hem/haar aan bij Markant. Bel 020-886 88 00 (tijdens kantooruren) of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..