Paramedici getraind in Persoonsgerichte Zorg

Het is goed als mensen zoveel mogelijk de regie voeren over hun eigen zorg. Zorgverleners kunnen hen daartoe stimuleren en faciliteren. Zij krijgen dus meer de rol van coach. Bij Persoonsgerichte Zorg staat de patiënt en zijn mogelijkheden centraal, niet de ziekte. Dat klinkt mooi, maar hoe pas je dat als paramedicus toe in de praktijk? Daartoe is voor deze beroepsgroepen professionals de Leergang Paramedici en Persoonsgerichte Zorg ontwikkeld. De evaluatie toonde een hoge tevredenheid. “In de omgang met patiënten was dit precies waarnaar ik op zoek was”. 

Loslaten
De Leergang sloot duidelijk aan bij de behoefte. Want het vergt oefening om het gespreksmodel te kunnen toepassen. Heel verklaarbaar: zorgverleners zijn opgeleid om aan te geven wat het beste voor de patiënt is. Het is een grote omschakeling om niet uit te gaan van een patiënt met een probleem, maar van een cliënt met eigen invloed op zijn gezondheid. “Het blijft lastig om de regie bij de zorgverlener los te laten”. 

Praktische leervormen
De Leergang omvatte zes dagdelen. Deelnemers zijn geschoold in de visie van ZZ naar GG (van Ziekte & Zorg naar Gezondheid & Gedrag) en in het concept Positieve Gezondheid. Twee concepten die de basis vormen voor persoonsgerichte zorg. 
Naast de theorie kwamen er veel praktische leervormen aan bod, met voorbeelden uit de praktijk, filmpjes, rollenspellen en oefeningen. Juist die afwisseling noemen de deelnemers inspirerend. Ook de interactie met collega’s vond men bijzonder plezierig. “Het is een plek met gelijkgestemden. Dat geeft mij weer een zetje om zo door te gaan.”

Kennis en vaardigheden
Tijdens de Leergang doen de professionals veel kennis en vaardigheden om zelf in hun eigen praktijk persoonsgerichte zorg in te zetten. Natuurlijk zal het niet direct moeiteloos verlopen. Want naast een verandering bij zorgverleners vereist het ook een andere houding van patiënten en die is er niet altijd. “Sommige patiënten staan niet open voor zelfreflectie.” Maar de meeste patiënten zijn wel degelijk bereid meer de eigen regie te nemen en dat levert aan twee kanten voldoening op: “Het is inderdaad leuker om de klant meer aan het werk te zetten en te praten over wat hem écht bezighoudt.”

En nu verder
De Leergang heeft mensen in beweging gezet. Deelnemers zijn zo enthousiast dat ze het geleerde verder uitdragen in de eigen praktijk. “Deze opleiding leert je om collega’s te inspireren zich echt in de patiënt te verdiepen.” En het gaat verder dan dat. Ze brengen het ook in bij andere zorgverleners en wijkteams. “Huisartsen staan wel open voor contact om verandering bij de chronische patiënten in gang te zetten”. Daarnaast vormt persoonsgerichte zorg de basis van een aantal bestaande en nieuwe initiatieven, zoals de Healthtour (Amsterdam West) en de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).  

Ook meedoen aan de volgende Leergang? 
De Leergang Persoonsgerichte Zorg voor Paramedici is georganiseerd door Elaa en de KNGF. Deze bieden we dit jaar opnieuw aan voor Amsterdamse fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten én leefstijlcoaches die aan de slag willen met persoonsgerichte zorg. KNGF en Elaa dragen voor een deel bij aan de kosten, waardoor deelnemers €250,- korting ontvangen. De eigen bijdrage per deelnemer komt hiermee op €486,-. De leergang is geaccrediteerd.

Inschrijven kan via Bettery

Er zijn 18 plaatsen beschikbaar.

Data leergang

1. Vrijdag 6 september 2019 van 9.30 tot 17.00 uur
2. Vrijdag 27 september 2019 van 9.30 tot 17.00 uur 
3. Donderdag 16 januari van 9.00 tot 13.00 uur

Voor meer informatie: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bettery Institute: 06 – 164 16 487 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Elaa: 06 - 283 776 99

 

Deel dit bericht