Plan Positief Gezond Almere scoort positief op sneltoets transformatiegelden

Het plan Positief Gezond Almere (PGA) heeft een positieve beoordeling gekregen op de snelle toets voor transformatiegelden. Deze gelden zijn landelijk beschikbaar gesteld voor impactvolle hervormingen die leiden tot passende en toekomstbestendige zorg. De beoordeling is een belangrijke stap om de zorg in Almere de komende jaren verder te vorm te geven.

Het plan is gemaakt door 10 Almeerse zorg-, welzijns- en patiënten/burgerorganisaties, de gemeente Almere en Elaa en ingediend bij Zilveren Kruis en VGZ. De positieve beoordeling van de zorgverzekeraars bevestigt dat de plannen van Positief Gezond Almere aansluiten bij de ambities van het Integraal Zorg Akkoord. Rosalie Klinkhamer, manager allianties van het Flevoziekenhuis: “We vinden dat het meer over het welzijn van mensen moet gaan in plaats van alleen over hun zorgvraag. Veel vragen die nu in de gezondheidszorg terechtkomen zijn niet altijd medische vragen. Ze ontstaan bijvoorbeeld uit ongerustheid, stress of onveiligheid. We willen een flinke impuls geven aan sociale netwerken en zorgzame buurten. Hierin zit de grootste verschuiving: naar zorgen voor elkaar, samen met de professionele zorg.”

In de periode 2023 – 2027 gaan de samenwerkende organisaties vanuit het gedachtengoed Positieve Gezondheid werken aan de volgende doelen:

  • Samen met de inwoners naar behoefte hun veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid vergroten
  • Inwoners integraal en op de juiste plek met een passend aanbod helpen met hun hulpvraag
  • De druk op de zorg in Almere verminderen.

 

Verdere uitwerking

De positieve beoordeling betekent dat het Flevoziekenhuis, Zorggroep Almere, ReHA (Regio-organisatie Huisartsen Almere), GGZ Centraal, RAV Flevoland, GGD Flevoland, Flevolandse Patiëntenfederatie, JGZ Almere, Woonzorg Flevoland, vrijwilligers- en mantelzorgorganisatie VMCA en welzijnssorganisatie De Schoor samen met Gemeente Almere en samenwerkingspartner Elaa verder kunnen gaan met de uitwerking van het plan. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein, digitale zorg (zoals telemonitoring), leefstijlbevordering, zorgcoördinatie en digitale gegevensuitwisseling. De ambitie is om eind van het jaar het transformatieplan bij de zorgverzekeraars in te dienen.

Bron: Flevoziekenhuis

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een twee jaar durend leefstijlprogramma voor mensen...