Aanpak kindermishandeling hoog op de agenda

"Veel huisartsen krijgen vroeg of laat te maken met kindermishandeling. Bij een vermoeden of signalering daarvan is het goed als de huisarts met andere zorgverleners kan sparren en de zorgen kan bespreken. Het is belangrijk dat het ‘gewoner’ wordt om over te praten. Dit komt ten goede aan de zorg voor het kwetsbare kind. Zeker als je de cijfers ziet begrijp je de urgentie om dit onderwerp hoog op de agenda zetten: jaarlijks worden 119.00 kinderen mishandeld.” Aan het woord is Juul Stulp, al 24 jaar huisarts bij Zorggroep Almere en sinds een aantal maanden huisarts-ambassadeur aanpak kindermishandeling voor Almere.  

Kind voelt zich niet gezien

De LHV is initiatiefnemer van het ambassadeursnetwerk huisartsen aanpak kindermishandeling. Hier doen huisartsen uit het hele land aan mee. De huisarts-ambassadeurs hebben vooral een 'brugfunctie'. Ze leggen contacten tussen de spelers in het veld, versoepelen de samenwerking, delen hun specifieke kennis en ervaring, kaarten vaker voorkomende problemen of misverstanden aan bij instanties en proberen ze op te lossen.

“Ik las over dit initiatief en mijn interesse was gelijk gewekt. Met mijn ervaring als huisarts weet ik dat kindermishandeling in veel praktijken speelt en een heet hangijzer is vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Maar wat mij het meest geprikkeld heeft en over ‘de streep heeft geholpen’ waren de gesprekken die ik had met mensen die als kind mishandeld zijn. De gevolgen van de mishandeling speelt bij allemaal nog een belangrijke rol in hun volwassen leven. Wat mij erg aangreep was dat zij allemaal vertelden dat ze zich als kind niet gezien voelde. Als er al zorg- en hulpverleners waren, dan waren zij druk bezig met de problemen van de vader of moeder, zoals drugs- en drankverslavingen of financiële problemen. Er was te weinig aandacht voor het kind. Dat kan en moet anders,” aldus Juul Stulp.  

Kruisverbanden

“Sparren met collega’s, hulp inroepen en samen een oplossing bedenken. Het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet altijd. Dit geldt trouwens voor alle zorgverleners en niet alleen voor de huisartsen. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om kruisverbanden te leggen met andere disciplines. Bijvoorbeeld, van de verloskundigen krijgen de huisartsen altijd een uitgebreid partusverslag. Hoe goed zou het zijn als daarin ook een stukje wordt vermeld over de thuissituatie en de andere kinderen binnen het gezin. Daar is trouwens ook al over gesproken met de verloskundigen, zij staan hier heel positief tegenover.”  

Aandachtsvelder

“De huisarts heeft een dubbelrol. Enerzijds vertrouwenspersoon van de patiënt anderzijds de professional die bepaalde signalen niet kan en mag negeren. Hulp inroepen is daarom heel belangrijk. Dat wordt gemakkelijker als er per huisartsenpraktijk, zowel van Zorggroep Almere als de vrijgevestigde praktijken in Almere, een aandachtsvelder kindermishandeling werkt. Daar zijn we nu mee bezig om dat op poten te zetten. Deze persoon is aanspreekpunt binnen de praktijk, heeft een belangrijke rol in de scholing, en is de aanjager die het onderwerp op de agenda krijgt en houdt. Er is ook een multidisciplinaire klankbordgroep met onder andere huisartsen uit heel Almere, gemeente Almere en praktijkondersteuners GGZ. Zij toetsen wat wij doen. Het plan is om binnenkort scholing te gaan geven. De aftrap hiervan is multidisciplinair. Daarna gaan we per discipline de verdieping in en kijken wat er verder nodig is.”  

Impact mishandeling bij volwassenen

“Kindermishandeling, slaan, verwaarlozing en misbruik, heeft veel impact op een kind. Vooral het niet koesteren van een kind heeft verstrekkende gevolgen. Zo blijkt op scans dat hersenen duidelijk minder ontwikkeld zijn. Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat negatieve ervaringen bij kinderen invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van volwassenen. Zo komt onder andere diabetes meer voor. Juist daarom is inzetten op preventie en tijdig signaleren van problemen en daarop handelen, heel belangrijk. Door als zorgverleners meer en beter samen te werken kunnen we dat ook.”  

Juul Stulp

Samen de schouders eronder

Juul vervolgt: “Ik ben nog maar net begonnen en bruis van de ideeën. Veel plannen moeten nog worden uitgewerkt en goed worden doordacht voordat we ermee aan de slag gaan. Wat heel fijn is dat alle collega’s in Almere die ik spreek heel enthousiast reageren op de structurele aandacht die er nu komt voor kindermishandeling. Samen zetten we de schouders eronder. Dat voelt goed.”  

 

Meer weten?

Meer informatie over de huisarts-ambassadeur aanpak kindermishandeling lees je op de LHV-website
Heb je een specifieke vraag voor Juul Stulp, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..