logo_babyconnect_aaa.jpg
babyconnect-header-tekst.jpg

Het VIPP Programma Babyconnect

Babyconnect is een VIPP-programma voor gebruiksvriendelijke digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar andere zorgverleners van de cliënt en haar kind, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts. Het programma wordt uitgevoerd door stichting Carecodex en mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. 

Babyconnect Amsterdam – Amstelland - Almere wordt via een duaal projectleiderschap vanuit Elaa en Sigra uitgevoerd. Elaa is penvoerder en coördinerend projectleider. VIPP Babyconnect is een landelijk versnellingsprogramma.  

Voor een veilige geboortezorg hebben ruim 80 zorgorganisaties uit Amsterdam, Amstelland en Almere de krachten gebundeld om de komende jaren digitale gegevensuitwisseling te realiseren. Dat gaan ze doen onder de naam ‘Babyconnect Amsterdam – Amstelland – Almere’. 

 

Veilige geboortezorg

Digitale gegevensuitwisseling geeft een grote impuls aan kwaliteitsverbetering van de geboortezorg. Altijd up-to-date gegevens over de zwangere, de zwangerschap en het kraambed is essentieel voor veilige geboortezorg. Niet alleen maakt het de samenwerking tussen professionals veiliger en effectiever, ook maakt digitale gegevensuitwisseling het mogelijk dat de zwangere zelf altijd beschikt over de informatie in haar eigen zwangerschapsdossier.

 

Babyconnect Amsterdam - Amstelland - Almere

Babyconnect Amsterdam - Amstelland - Almere bestaat uit een samenwerking van zeven zogeheten verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV's). Daarnaast zijn ook koepelorganisaties EVAA (eerstelijns verloskundigen) en KSVA (kraamzorg) aangesloten. Het gaat hierbij om ziekenhuizen, eerstelijnsverloskundigenpraktijken en kraamorganisaties. Ook drie jeugdgezondheidszorgorganisaties maken deel uit van het partnerschap.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven over Babyconnect
Amsterdam - Amstelland - Almere?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Bekijk hieronder wat Babyconnect doet:

Nieuws

Regionale partnerschappen breiden uit

Regionale partnerschappen breiden uit

In de beleidsregel VIPP Babyconnect, het programma voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg, worden regionale partnerschappen gevormd. Dit zijn er in Nederland uiteindelijk negen.
Lees meer
Persoonlijke gezondheidsomgeving blijkt waardevol bij geboortezorg

Persoonlijke gezondheidsomgeving blijkt waardevol bij geboortezorg

Aanstaande ouders geven aan dat een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) zinvol is bij geboortezorg. Dat blijkt uit een onderzoek dat Pluut & Partners in opdracht van PGO on Air heeft uitgevoerd....
Lees meer
Terugblik informatiebijeenkomsten en stand van zaken contractset

Terugblik informatiebijeenkomsten en stand van zaken contractset

Eind oktober en begin november zijn er twee online bijeenkomsten geweest over de contractset. Zo’n 20 personen hebben van de gelegenheid gebruikt gemaakt om hun vragen te stellen. Dit leverde een...
Lees meer
Planning eerste implementatie in onze regio

Planning eerste implementatie in onze regio

Babyconnect komt in een nieuwe fase, die van testimplementaties in de verschillende regio’s. Eerder vertelden we al dat naast Babyconnect Amsterdam-Amstelland-Almere er nog acht partnerschappen...
Lees meer
Wat is een viewer! E-learning beschikbaar

Wat is een viewer! E-learning beschikbaar

Om zorgverleners mee te nemen in het gebruik van een viewer in de geboortezorg, is samen met eindgebruikers een e-learning over een viewer ontwikkeld.
Lees meer
Het Inspiratieplein: aan de slag met digitale gegevensuitwisseling

Het Inspiratieplein: aan de slag met digitale gegevensuitwisseling

Op 12 september 2022 is het Inspiratieplein gelanceerd. Het Inspiratieplein is een kennisplatform met handige praktijkvoorbeelden, tips en materialen voor projectleiders en iedereen die binnen de...
Lees meer

Projectteam

corien_van_der_haar.jpg

Corien van der Haar

Coördinerend projectleider
c.vanderhaar@elaa.nl
06 - 225 54 241

Ik werk al jaren in de eerstelijnsgezondheidszorg, met name de geboortezorg. Samenwerking en verandering zijn daarbij belangrijke thema’s. Door mijn verloskundige achtergrond sta ik graag aan de wieg van nieuwe ontwikkelingen, ditmaal is dat Babyconnect. Een mooi project waar door samen op te trekken gegevensuitwisseling tussen zorgverleners verbeterd wordt ten behoeve van de zwangere.

Corien
Milo Kreuk

Milo Kreuk

Projectleider ICT
mkreuk@ilionx.com
06 - 127 24 819

Als projectleider ICT begeleid ik vanuit Sigra de technische zaken die nodig zijn om de basis te leggen voor een succesvol Babyconnect. Ik heb ervaring met meerdere trajecten van digitale gegevensuitwisseling. Techniek zie ik als belangrijke en noodzakelijke basis, maar om écht meerwaarde te bieden aan zorgverleners en de zwangere, is meer nodig. Ook daar zet ik mij graag voor in.

Mark
mariette_van_der_leij.jpg

Mariëtte van der Leij

Projectmedewerker Digitale Zorg
mvdleij@sigra.nl 
06 - 580 84 194

Vanuit Sigra begeleid ik de werkgroep Zorgproces/ Implementatie Babyconnect. We werken mee aan de implementatie van de nieuwe werkwijze in Babyconnect. Wat betekent dit voor het zorgproces? Hoe betrekken we de gebruikers? Hoe zorgen we voor bewustwording en het verbeteren van registratie zodat de juiste gegevens voor de juiste professionals bruikbaar zijn?

Mariëtte
jolanda_smit.jpg

Jolanda Smit

Projectmedewerker
j.smit@elaa.nl 
06 - 483 95 577

Ik werk al 10 jaar met veel plezier bij Elaa. Vanaf het begin ben ik projectmedewerker van Babyconnect Amsterdam-Amstelland-Almere. Ik zorg dat alle stuurgroep vergaderingen gepland en genotuleerd worden, documenten op tijd worden aangeleverd en er netjes uitzien, en al het andere administratieve werk. Ik kijk uit naar de implementatie.

Jolanda

Externe links

Rol Elaa

Babyconnect Amsterdam – Amstelland - Almere wordt via een duaal projectleiderschap vanuit Elaa en Sigra uitgevoerd. Elaa is penvoerder en coördinerend projectleider. VIPP Babyconnect is een landelijk versnellingsprogramma.Elaa logo