- Jeugd en gezin
Zorgelijk beeld seksueel geweld tegen jongeren
Jongeren in de tienerleeftijd maken vaak seksueel geweld mee en worden ook vaker dan kinderen in...
Onze ambitie is dat alle kinderen in Amsterdam en Almere gezond en veilig opgroeien. Ook als ze opgroeien in een kwetsbaar gezin. Dit vereist dat zwangeren een gezonde leefstijl hebben en hun pasgeborenen een goede start bieden. Dat zorgverleners tijdens zwangerschap en geboorte samenhangende begeleiding bieden. Dat risico’s op onveilig of ongezond opvoeden vroeg in beeld zijn. Dat kleine problemen klein blijven dankzij de inzet van lichte ondersteuning. Dat de juiste zorg plaatsvindt op de juiste plek: in de nulde of eerste lijn waar dat kan, in de tweede lijn waar dat moet.
Het afstemmen van de zorg rond zwangerschap en geboorte in de eerste lijn, tweede lijn, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. We willen bereiken dat alle zwangeren goede en eenduidige zorg krijgen, zodat hun baby een optimale start krijgt. Binnen de geboortezorg werken professionals hiervoor met elkaar samen. Elaa begeleidt, verbindt en versterkt de geboortezorg vanuit diverse invalshoeken en op verschillende manieren. Wij richten ons nadrukkelijk op vroege signalering van risico's en verbeteren van de integrale zorg, kwaliteit en doelmatigheid in de keten.
Op het gebied van jeugd en eerstelijnszorg verbinden we het medisch en sociaal domein. We participeren in Amsterdam en Almere in het programma Kansrijke Start door het voorzitten van verschillende (net)werkgroepen. We nemen het voortouw in het versterken van de aansluiting tussen geboortezorg, huisartsenzorg, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulpverlening.
We maken ons sterk voor het vroeg(er) signaleren van kwetsbare gezinnen en het doorgeleiden naar passende ondersteuning. Het kan gaan om psychosociale risicofactoren in de zwangerschap, problemen in de opvoeding, overgewicht en psychische problemen bij jeugdigen, en kindermishandeling.
Wil je meer weten over de voortgang en behaalde resultaten van onze thema's en projecten? Wat (zorg)professionals uit zorg en welzijn vinden van deze (nieuwe) ontwikkelingen? Lees dan de verhalen uit de praktijk in onze specials. Of ga naar onze kennisbank om informatie te downloaden zoals rapportages, factsheets, instructies, richtlijnen, infographics, routekaarten en protocollen. Daarnaast tref je hier ook links naar websites van derden.
Jongeren in de tienerleeftijd maken vaak seksueel geweld mee en worden ook vaker dan kinderen in...
Tijdens de Week van de Gezonde en Kansrijke Start hebben ruim 250 professionals, beleidsmakers,...
KOPP/KOV, kinderen van ouders met psychische- en/of verslavingsproblemen, onder de aandacht te...
Ongetwijfeld wordt in de praktijk de toename van psychische problemen onder jongeren en hun...