Amsterdams Rookalarm groeit

Het Amsterdams Rookalarm is een netwerk van zorgverleners en zorgorganisaties die een bijdrage willen leveren aan het rookvrij maken van Amsterdam. Geïnitieerd door huisartsen David Koetsier en Ilona Statius Muller een aantal jaren geleden, is het Amsterdams Rookalarm nu uitgegroeid tot een netwerk van een aantal actieve zorgverleners en zorgorganisaties (HKA, ROHA, GGD, NKI/AvL, Sigra, BovenIJ Ziekenhuis, Cordaan, Jellinek, OLVG, FBA, Amsta, Amsterdam UMC en Elaa). Al deze organisaties hebben de ambitie onderschreven: Amsterdam is in 2040 een rookvrije stad.

Onder aanvoering van David en Ilona en later ook van oncoloog Luc van Lonkhuijzen is de afgelopen jaren een aantal mooie successen behaald: de pont over het IJ is rookvrij, Amsterdam- Noord kent sinds begin 2018 de eerste rookvrije straat, Artis en FC Abcoude zijn rookvrije en het gemeentehuis en de bibliotheek van Amstelveen hebben een rookvrije zones.

David en Ilona zaten ook in het comité van aanbeveling van een groep enthousiaste ouders die de Fred Roeskestraat in Amsterdam-Zuid rookvrij willen maken. Op maandag 17 juni hebben de ouders een brief aan wethouder Kukenheim overhandigd met de vraag de straat rookvrij te maken. Dat dat kan laat Groningen zien. Deze stad heeft het mogelijk gemaakt om rookvrije zones te creëren.  Al eerder dit jaar heeft de werkgroep Rookvrije Zorg van het Amsterdams Rookalarm een soortgelijk verzoek ingediend bij wethouder Kukenheim. De wethouder onderzoekt nu de mogelijkheden om dat ook in Amsterdam te regelen.

Deel dit bericht

Gerelateerd nieuws

Een grote groep artsen sloegen op 1 juli jongstleden alarm bij de Tweede Kamer en deed een oproep...