Artsen slaan alarm

Een grote groep artsen sloegen op 1 juli jongstleden alarm bij de Tweede Kamer en deed een oproep het preventieakkoord te steunen. De artsen willen dat de verkoop van tabak omlaag gaat en de prijs omhoog, om op die manier een rookvrije generatie te realiseren. Dagelijks zien zij de ellende die door roken wordt veroorzaakt voorbij komen. Aan tafel bij Jeroen Pauw zaten kinderlongarts Noor Rikkers, gynaecoloog en onze Amsterdams Rookalarmleden oncoloog Luc van Lonkhuijzen en huisarts en Ilona Statius Muller. Kijk hier naar de uitzending.

De artsen waren uitgenodigd bij Pauw omdat via het KNMG ruim 150 artsen een persoonlijk filmpje maakten, waarin zij 150 Kamerleden medisch advies meegeven: Op de website artsenslaanalarm.nl staan de persoonlijke videoboodschappen van 150 artsen met praktijkverhalen over de ziektes van rokende patiënten. Deze video’s zijn gericht aan de 150 leden van de Tweede Kamer.

René Héman, voorzitter van de KNMG vroeg in zijn federatiecolumn begin juli aan alle dokters om de filmpjes zoveel mogelijk te verspreiden via social media. De artsen van het actiecomité #artsenslaanalarm boden dinsdag 2 juli, samen met de KNMG een petitie en een open brief aan de voorzitter van de VWS-Kamercommissie. Ze riepen de Kamerleden op het akkoord te steunen, en het voortouw te nemen bij de uitvoering ervan, door de prijs van tabak te verlagen en het aantal verkooppunten te verminderen.
De Kamer debatteerde donderdag 4 juli over het Preventieakkoord van VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis, waarin ook antirookmaatregelen zijn opgenomen. De artsen roepen de Kamerleden op om vóór het akkoord te stemmen.

Gerelateerd nieuws