Geef je mening over het conceptkader 'Sociale basis 2025-2032' van de gemeente Amsterdam

De stad groeit verder, de zorgvraag van Amsterdammers verandert in rap tempo. Bestaanszekerheid, een goede gezondheid, een prettige leefomgeving en kansen op goed onderwijs zijn niet vanzelfsprekend voor iedereen. De behoefte aan hulp en ondersteuning dichtbij het gewone leven wordt steeds groter. De noodzaak voor een stevige sociale basis neemt daarmee verder toe.

In het nieuwe stedelijk kader sociale basis kiest de gemeente Amsterdam voor steviger vormgeving van de samenwerking met bewoners, partners, en tussen partners onderling. Dat maakt het aanbod voor Amsterdammers beter vindbaar en herkenbaarder. De meespraak op dit beleidskader laat zien dat ook de partners deze urgentie voelen. De noodzaak voor herinrichting staat ook vanuit het veld niet ter discussie.

De uitgangspunten voor die aanscherping zijn in april 2023 door de gemeenteraad vastgesteld in een hoofdlijnenbesluit. Deze uitgangspunten zijn:

  • Meerjarig vastleggen van de gebiedsopgave op hoofdlijnen
  • Meerjarig commitment op deze opgave door meerjarig subsidiëren
  • Alliantievorming met een overzichtelijk aantal partners op in ieder geval de infrastructuur
  • Meer focus op evidence informed en evidence based werken
  • Vereenvoudiging subsidiestelsel en vermindering van administratieve lastendruk
  • Uitwerken strategisch partnerschap In dit beleidskader sociale basis zijn deze uitgangspunten verder uitgewerkt

 

Inspraak tot en met 15 november

Het concept voor het nieuwe beleidskader voor de Sociale Basis is vrijgegeven voor inspraak. Meer informatie hierover én het beleidskader vinden jullie hier: Sociale basis - Sociaal Domein (amsterdam.nl)

Bron: gemeente Amsterdam