AOF: Maatwerk voor huisartsen in achterstandsgebieden

Het Achterstands Ondersteunings Fonds (AOF) ondersteunt huisartsenpraktijken in achterstandswijken in Amsterdam en Almere. Elaa verzorgt de projectleiding. Wat doet het AOF en wat kunnen de betreffende huisartsen daarvan verwachten? Hiske Stokvis, adviseur Elaa en projectleider AOF licht dit graag toe. 

“Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten uit achterstandswijken meer te maken hebben met complexere problematiek en multimorbiditeit,” begint Hiske het gesprek. “Dat maakt het werk van huisartsenpraktijken in die wijken ook zwaarder. Daarom ontvangt sinds 1 juli 1996 elke huisarts een opslag bovenop het inschrijftarief voor iedere patiënt die in een achterstandspostcode woont.” Met nadruk: “Die postcodes zijn landelijk vastgesteld, daar hebben we geen invloed op.”

Budget achterstandsfonds

Ze vervolgt: “Daarnaast ontvangen de 16 achterstandsfondsen een bedrag per patiënt woonachtig in een achterstandspostcode in de regio. Dit bedrag wordt overgemaakt door Zorgverzekeraars Nederland en vormt het budget van ieder achterstandsfonds. Van dit geld wordt lokale ondersteuning geboden, op basis van door de lokale huisartsenpraktijken aangegeven problematiek en knelpunten.”

Het AOF is in sterke mate een organisatie van en voor huisartsen in achterstandsgebieden.

Samenstelling AOF

De meeste achterstandsfondsen zijn zelfstandige stichtingen, die zelf bepalen op welke manier ze de middelen besteden. Hiske: “Dat geldt ook voor het AOF. Het bestuur bestaat uit huisartsen uit de achterstandswijken en vertegenwoordigers van Zilveren Kruis. Zij bepalen in grote lijnen hoe de middelen worden ingezet. De projectleiding, projectadministratie en financiële administratie is uitbesteed aan Elaa. Daarnaast is er een klankbordgroep, een informeel orgaan met zeven huisartsen uit gebieden in Amsterdam en Almere met veel opslagpatiënten. Zij denken inhoudelijk mee over het aanbod en geven advies over de aanvragen. Zo is het AOF in sterke mate een organisatie van en voor huisartsen in achterstandsgebieden.”

Projectaanvraag

Enthousiast geeft ze aan: “Omdat het AOF een kleine stichting is, kan het heel wendbaar opereren en maatwerk leveren aan praktijken. Landelijk lopen er grote programma’s en projecten met bijbehorende vergoedingen, maar aanvulling daarop kan relevant zijn. Het AOF kan incidenteel financiering bieden om iets extra’s te doen. Individuele huisartsenpraktijken met veel achterstandspatiënten kunnen daar zelf een aanvraag voor indienen.”

Als voorbeeld noemt ze een huisartsenpraktijk die een project uitvoert over anticonceptiegebruik ter voorkoming van ongewenste tienerzwangerschappen. “Met de extra gelden kan er vanuit deze huisartsenpraktijk worden ingezet op voorlichting, terwijl daar anders geen tijd voor is.” Ze benadrukt: “Het doen van zo’n projectaanvraag is eenvoudig, er worden minimale eisen gesteld en indien gewenst kan men vooraf de ideeën bespreken. Er zijn vier tijdvakken waarin een aanvraag kan worden ingediend, namelijk de maanden februari, mei, september en november."

Het AOF biedt training voor omgaan met stress, intervisie, teamcoaching, en dergelijke.

Aanbod vanuit AOF

Hiske: “Naast financiering van de individuele aanvragen, biedt het AOF ook trainingen, coaching en meer. Huisartsen kunnen een aanvraag doen bij het AOF voor vergoeding van de helft van de werkgeverslasten bij een BBL-werkplek voor doktersassistenten. Ook vergoedt het AOF de aankoop van een screeningsinstrument om te bepalen of een patiënt een licht verstandelijke beperking heeft. Het betaalt eveneens de kosten van de ‘roadmap voor zorg aan onverzekerden'. En er is vergoeding voor het zogeheten ‘uurgesprek’ dat een huisarts eens per jaar kan houden met een patiënt. Zoals gezegd, er is een divers aanbod aan training voor omgaan met stress, intervisie, teamcoaching, en dergelijke.”

Voor alle huisartsen de tolkentelefoon

“Het AOF biedt op deze wijze zo praktisch mogelijk zinvolle ondersteuning aan huisartsen in achterstandswijken”, vat Hiske samen. “En soms zelf breder dan alleen die groep. Zo heeft het AOF ook nog een specifiek aanbod voor álle huisartsen in Amsterdam en Almere, namelijk de tolkentelefoon. Het AOF betaalt de factuur.”

Goede voorbeelden

Ze wijst tot slot op de landelijke samenwerking tussen alle fondsen. “Daar worden onder meer goede voorbeelden uitgewisseld. Deze staan op de website van de Achterstandsfondsen. Deze site bevat ook een projectendatabase waar met filters te zoeken is naar projecten zijn gefinancierd door verschillende fondsen. Dat kan ideeën geven aan praktijken die bijvoorbeeld aan de slag willen met een specifieke doelgroep of problematiek.”

 

 

Hiske Stokvis treedt per 1 april 2024 uit dienst bij Elaa. Haar taken worden overgenomen door: themaleider Positief Gezond & Wel in de Wijk - Elske de Ronde; regioadviseur Zuidoost - Eva van Steenbergen; projectleider AOF - Sabina Mak. Voor vragen over dit artikel bel of mail met Sabina of Emmy. 

 

 

 

Meer weten? Bel of mail met