Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC (ANHA)

Onlangs heeft Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC (ANHA) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten gericht op het versterken van huisartsenzorg in de regio met de zorggroepen Zorg voor Zuid, Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam (ROHA), Zorggroep Almere, Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost & Diemen (GAZO) en Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG).

De samenwerking betreft de inrichting van het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC (ANHA). In het ANHA zijn de oude netwerken van AMC en VUmc samengevoegd tot één grote academische werkplaats voor de huisartsenzorg in regio Groot Amsterdam. Onderdeel van de samenwerking is het in stand houden van een database met routinezorg-data voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en het maken van spiegelinformatie ten behoeve van kwaliteitsontwikkeling. Bij het ANHA zijn momenteel 122 huisartsenpraktijken aangesloten in de regio Groot Amsterdam. Met het ANHA willen partijen gezamenlijk een onderscheidende en zichtbare bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het huisartsenvak en de huisartsgeneeskunde, aan wetenschappelijk onderzoek, aan innovatie van zorg en aan (vernieuwingen in) het medisch onderwijs en de beroepsopleiding tot huisarts.

Paulien van Hessen (bestuurder zorggroep SAG): “De huisartsenpraktijken van Amsterdam en Almere bundelen nu binnen het ANHA hun data, maar ook hun wetenschappelijke nieuwsgierigheid en hun innovatieve krachten. We bekijken samen hoe we de huisartsenzorg in Amsterdam en Almere toegankelijk kunnen houden voor al onze inwoners. Hoe kunnen we ons aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden en hoe kunnen we ons blijven verbeteren? Alles wat wij ontdekken staat vervolgens weer ter beschikking van de huisartsgeneeskunde landelijk. Hoe mooi is dat!”

Verder heeft het ANHA als doel om bij te dragen aan de verdere professionalisering en academisering van de zorgprofessionals in de praktijk en aan het bevorderen van de praktijkgerichtheid van de onderzoekers en docenten in de academie.

Henk Jan Flinterman, huisarts in Amsterdam-Buitenveldert: “Voor mij betekent de samenwerking tussen de vijf grote zorggroepen een verbintenis op het gebied van kwaliteit maar vooral ook op gebied van positiviteit, in de brede zin van ons vak. Onderdeel van ANHA zijn, betekent namelijk niet alleen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is ook met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen binnen en buiten de spreekkamer, spiegelen aan je collega's en vooral samen positief naar de toekomst kijken hoe we ons vak telkens weer naar een hoger plan kunnen tillen.”

Meer weten? Bekijk de website van ANHA

Bron: Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC